Sovende tiger i Knuthenborg Safaripark
Tilbage til oversigten

Det skal give mening

Knuthenborg Safaripark vandt Lolland-Falsters Erhvervspris 2021. Ifølge ejer og direktør, Christoffer Knuth, går succes og fokus på at gøre det rigtige hånd i hånd.

Knuthenborg Safaripark åbnede samme år, den første månelanding fandt sted. Hvis der er nogen symbolik i det, så er det måske, at safariparken har bevaret jordforbindelsen helt frem til i dag, hvor kravene til nye oplevelser inden for oplevelsesøkonomien mildt sagt har vokset sig tårnhøje.

De seneste fire år er der investeret mere end 100 mio. kr. i nye tiltag i parken, og gæsterne fra ind- og udland har kvitteret med rekord-besøgstal flere år i træk, og sidste år svimlende 410.000 gæster. Men investeringerne er alle gjort ud fra en jordnær forudsætning:

”Det skal give mening”, siger Christoffer Knuth, parkens ejer og direktør. ”Jeg spørger mig selv: Holder det her de næste ti år, og har jeg det godt med det?”

Den største pris

Den 28. oktober modtog Christoffer Knuth på vegne af alle parkens medarbejdere Lolland-Falsters Erhvervspris 2021 efter nogle ekstraordinære år, hvad angår både besøgstal og investering. Hvis nogen virksomhed eller attraktion sætter Lolland-Falster på Danmarkskortet, så er det Knuthenborg, lød det bl.a. fra dommerkomiteen.

For parkejeren har den lokale erhvervspris kæmpe betydning, for lokal opbakning er et af de allervigtigste succeskriterier, som direktøren måler sin virksomhed på. Det er en del af jordforbindelsen og meningen med at være til stede.

Afsæt i autenticiteten

”Jeg tror, vi tænker meget over tingene i øjeblikket. Mere end vi har gjort tidligere”, siger Christoffer Knuth, da han bliver bedt om at kigge tilbage på parkens seneste udvikling.

De mest iøjnefaldende nye tiltag i de seneste fire år er er luksuscamping (glamping) blandt de vilde dyr, en dinosaurskov samt et elefantanlæg med pensionerede cirkusdyr som æresgæster.

”Dinosaurskoven er netop skabt i et skovområde på Knuthenborg, der har sequoia- og cyprestræer og et økosystem, der minder meget om det, som oprindeligt omgav dinosaurerne. Så her har vi taget udgangspunkt i vores egen autenticitet og skabt noget, som giver oplevelser, læring og indsigt”, siger Christoffer Knuth.

Værdighed for de vilde dyr

En anden form for autenticitet var baggrund for parkens nye elefantanlæg. Her var den drivende kraft et ønske om at gøre det rigtige for nogle dyr, der i 30 år har givet en masse gode cirkusoplevelser for hundredtusindvis af mennesker på turnéer rundt i Europa.

”Det gav så god mening med elefanterne, at vi valgte at overføre den tankegang til tigeranlægget, da det skulle opgraderes”, fortæller Christoffer Knuth. Her har tigeren Keni nu fået plads som den foreløbigt første pensionerede cirkustiger.

”Flere europæiske lande har forbudt vilde dyr i cirkus uden at tage stilling til, hvad der nu skal ske med dem. Det betyder, at dyrene enten bliver aflivet eller sendt til en uvis skæbne uden for EU. Jeg synes, at når man fortryder at have tilladt vilde dyr i cirkus, så bør man også tage ansvar for, hvilke konsekvenser et forbud får. Vi forsøger at give de dyr et værdigt liv, slet og ret”, siger Christoffer Knuth.

Samarbejdets værdi

Det er ikke billigt at etablere et elefantanlæg på 140.000 m2, og Knuthenborg fik da også hjælp fra flere fonde til opgaven. Uden dem havde det ikke være muligt. Dyrenes Beskyttelse er desuden blevet en tæt samarbejdspartner, særligt i forhold til cirkusdyrene. Samarbejde og netværk er dermed også en del af udviklingen.

Det samme gælder også i forhold menneskene. Eller rettere: den mad, som menneskene, gæsterne, bliver tilbudt. Safariparken har valgt at prioritere råvarer fra lokalområdet, når der skal købes ind til parkens restaurationer. Ligesom med dinosaurskoven er det her oplagt at gøre brug af de ressourcer, man har omkring sig.

Det skal kunne noget mere

”Vi skal kunne noget mere end at vise vores gæster nogle vilde dyr, som de kan se i de zoologiske haver i de store byer. Vi skal være relevante for den tid, vi lever i. Vores nye overnatningskoncept er ikke bare et tilbud til familierne om at overnatte, men også et tilbud om at finde ro.

Elefantanlægget med de gamle cirkuselefanter er ikke blot et spektakulært syn, men også en anledning til refleksion. Og dinosaurskoven er udover en vild oplevelse også en påmindelse om klodens historie og værdier”, siger Christoffer Knuth. Det er ikke nok bare at underholde for underholdningens skyld. Det skal give mening.

Noget tyder på, det også skaber succes.

Foto: Asger Thielsen

Udgivet

21. december 2021