Udgivet
30. november 2023
Formand for Business Lolland-Falster og adm. direktør Mikkel Wesselhoff kunne berette om et markant skifte i erhvervsklimaet for Lolland-Falster, da der tirsdag var Repræsentantskabsmøde i foreningen Business Lolland-Falster.
Udenfor var det frost- og snevejr – indenfor på Hotel Saxkjøbing var der varmet godt op for de mere end 110 deltagere i repræsentantskabsmødet.
Formand Kim Rahbek Hansen kunne bød alle deltagere velkommen og konstaterede, at det har været et godt år i foreningen Business Lolland-Falster og for Lolland-Falster. Investeringer for 100 milliarder er i gang og det skaber grobund for at den nye sæson kan begynde.
“Traditionen tro skal vi give et overblik over rigets tilstand her på Lolland Falster set med foreningen BLFs øjne og vinkel, og det er jo dermed også erhvervslivets øjne. Turisme er i mine øjne et kanon stort potentiale, som vi skal forløse de næste mange år. Vi skal blive bedre. Vi skal blive endnu bedre. Og så til allersidst stor tak til jer i salen, fordi uden jer ville der ikke være nogen nutid og fremtid på Lolland-Falster,” sagde Kim Rahbek Hansen.
Mikkel Wesselhoff præsenterede Repræsentantskabet for en række tal, der alle dokumenterer vækst og fremgang på Lolland-Falster.
“Vi har i år realiseret investeringer for knap 2,1 milliard kroner. Her er selvfølgelig gasledningen den store spiller. Det er 1,3 milliarder, men også et biogasanlæg i Abed og investeringer på afkørsel 48 og på afkørsel 43. Alt i alt mange investeringer i vores område,” sagde Mikkel Wesselhoff i sit indlæg.
Det uddybede Mikkel Wesselhoff med følgende:
“Det går godt på Lolland-Falster – for vi har ændret det vigtigste: Udgangspunktet. Der har altid været områder, der blomstrede op, mens andre gjorde det modsatte. Forandringer kommer og når man står midt i dem, så tænker de fleste: ”Det kan ikke være anderledes.” I perioder vil vi bo i byen, tæt på kulturen og arbejdspladserne. Produktionen er flyttet til Østen og væksten findes i metropolerne. Det er bare sådan, det er. Men en gang imellem sætter samfundet nye frø og langsomt vokser en anden virkelighed frem. Det, vi troede var en uafvendelig udvikling, bliver til nye perspektiver og pludselig blomstrer noget nyt og anderledes.
Med andre ord, så er vinden vendt, modvind er blevet til medvind, der skaber fremdrift, vækst og muligheder. Verden står overfor store udfordringer med klimaforandringer, krig og social uro. Men det er på samme tid også noget, der giver os nogle store muligheder på Lolland-Falster, og dem vil vi række ud efter”, sagde Mikkel Wesselhoff til Repræsentantskabet.
Bestyrelsen og ledelsen i Business Lolland-Falster har i de seneste måneder arbejdet med handleplanen for 2024. Der er kommet mange input til planen og der var især et ønske om at der blev sat en tydelig retning.
Det er der kommet en klar ambition ud af, og Mikkel Wesselhoff gav Repræsentantskabet indblik i den nye retning og vision.
“Lolland-Falster er Danmarks to nye grønne klimaøer, der i stor skala etablerer og udvikler grønne industrier. Det skaber nye grønne arbejdspladser, grønne investeringer og grønne virksomheder.
Med Femernforbindelsen er Lolland-Falster ideelt placeret som porten mellem Danmark og resten af Europa. Vi udnytter muligheden for at skabe et erhvervscentrum, der tiltrækker virksomheder, medarbejdere og skaber muligheder for lokale virksomheder på tværs af brancher.
Lolland-Falster har muligheden for at blive en skandinavisk topdestination med en attraktiv placering i Nordeuropa. Vi tiltrækker nye turismeinvesteringer med respekt for vores naturskønhed, kulturarv og lokalbefolkning. Så bliver Lolland-Falster ved med at være et dejligt sted at besøge og bo”, kunne Mikkel Wesselhoff berette overfor Repræsentantskabet.
Efter repræsentantskabsmødet indtog Indy Johar scenen i teatersalen på Hotel Saxkjøbing. Han er fra England og er en visionær arkitekt og social entreprenør.
Som han selv sagde: “Jeg er her ikke for at chokere jer – men jeg fortæller bare alt det vi allerede ved.”
Chokerede eller ej – så blev der lyttet intenst, for hans oplæg handlede om menneskeskabte klimaforandringer og hvor kolossal en opgave hele menneskeheden har foran sig. Vores måde at leve, bo, bygge og drive virksomheder på skal radikal forandres.
”Vores udfordring at bygge en ny verden, og vi har ikke noget valg. Den nye verden kommer imod os. Uanset om vi kan lide det eller ej, men vi har alle muligheder for at bygge en ny verden, og den vil blive programmeret om på alle niveauer. Vi står overfor en grundlæggende transformation af vores samfund og det kommer til at ske i en tid med stor volatilitet i økonomien med høje renter og høj inflation. Det sker i en tid med voksende ulighed på grund af den økonomiske udvikling. Derfor vil vi se ”social tipping points” og ifølge klimaforskerne vil de ”sociale tipping points” ske før klimaet bryder ned.
Vi mister den sociale sammenhængskraft før vi mister klimaet.
Det vil kræve ekstraordinært lederskab fra jer alle. Det er vores store udfordring og appellen til os som generation og det er en opgave af en størrelsesorden større end vi umiddelbart er klar over. Vi skal alle betale vores del for denne forandring af samfundet, ” sagde Indy Johar i et meget tankevækkende og til tider dystert foredrag om den store opgave, der skal løses af os alle.
Og alligevel – gav han meget håb fordi der er så mange muligheder.
Mulighederne gav Danske Banks erhvervskundechef Niels Bang-Hansen et godt indblik i, da han overtog scenen og fortalte om bankens klimaplan.
Fordi uden (mange) penge bliver der ingen grøn omstilling, og her vil Danske Bank gerne spille en aktiv rolle.
For som Niels Bang Hansen slog fast:
“Vi vil styre kapitalen hen mod en mere bæredygtig økonomi. Det bliver dyrt at være en ”sort” virksomhed i fremtiden,” sagde Niels Bang Hansen fra Danske Bank.
Udgivet
30. november 2023