Udgivet
10. november 2024
Det blev et hurtigt og klart JA tak, da Betina Hagerup blev spurgt af bestyrelsesleder Kim Rahbek Hansen, om hun ville indtræde i bestyrelsen for Business Lolland-Falster. Ingen betænkningstid og hurtigt med en allerede født ambition om at være med til at sætte retning på udviklingen af Lolland-Falster.
”Jeg har altid været meget optaget af Lolland-Falster. Femern Bælt-tunnelen er en af de største investeringer Danmark er i gang med at lave. Det er meget vigtigt, når man laver en kæmpe investering, at man tænker på, hvordan man får noget ud af det. Lolland-Falster er et godt sted lige nu med fuld beskæftigelse, og det ser meget godt ud. Men jeg mener også, at det er et vindue til at gentænke nogle ting omkring Lolland-Falster,” siger Betina Hagerup.
Femern Bælt-tunnelen, der åbner i 2029, er med til at give Lolland-Falster en ny position, som skal udnyttes.
”Lolland-Falster bliver helt anderledes placeret med en central geografisk placering, når Femern Bælt-tunnelen åbner. Der ligger nogle kæmpe muligheder, som jeg synes, det er vigtigt, man griber, så man faktisk får noget ud af det,” siger Betina Hagerup.
For Business Lolland-Falster er det en meget erfaren erhvervsleder og professionelt bestyrelsesmedlem, der har meldt sig klar til at arbejde i bestyrelsen og for Lolland-Falster.
Betina Hagerup har haft en markant karriere inden for både den offentlige og private sektor. Hun har en baggrund i offentlig ledelse og politikudvikling og har haft flere ledende stillinger i det danske erhvervsliv. Hun har en bred indsigt i både nationale og internationale erhvervsforhold, strategi- og forretningsudvikling, digitalisering og ledelse.
Hun er særligt kendt for sin tid som direktør i Dansk Erhverv, og inden da var hun administrerende direktør i Erhvervsstyrelsen samt i it-virksomheden KMD og CSC. Betina Hagerup har også arbejdet i Økonomi-, Erhvervs- og Finansministeriet og har en stærk profil inden for strategisk ledelse, forretningsudvikling og policy-making. Hun er kendt for sit fokus på innovation, digitalisering og at skabe optimale betingelser for danske virksomheder i en global kontekst.
I dag er hun professionelt bestyrelsesmedlem i en række bestyrelser og er formand for Statens IT-råd.
”Jeg har i en dansk kontekst haft en usædvanlig karriere, fordi jeg hele tiden har krydset mellem det private og det offentlige. Det har jeg gjort, fordi jeg har en stærk interesse i forretningsudvikling og det kommercielle samtidigt med, at jeg er optaget af erhvervspolitik og erhvervsudvikling. Det er de to spor, der går igennem min karriere,” siger Betina Hagerup.
Betina Hagerup er uddannet cand.merc fra Copenhagen Business School, 63 år og gift med tidligere nationalbankdirektør Lars Rohde. Sammen har de fire børn – to hver fra tidligere ægteskaber.
Betina Hagerup spillede en væsentlig rolle i omstillingen af Lindøværftet, som tidligere var et af Danmarks største skibsværfter. I sin tid som direktør i Erhvervsministeriet var hun involveret i den strategiske indsats for at hjælpe Lindøværftet med at finde en ny retning efter værftets lukning i 2012.
”Jeg var meget involveret i Lindø, da værftet lukkede. Her var der et par tusinde mand tilbage og ingen vidste, hvad der skulle ske. Det var en stor opgave, der lå foran os. Jeg kan huske, at jeg holdt et informationsmøde, hvor alle bare sad og sagde: Det kommer da aldrig til at ske,” siger Betina Hagerup.
Men resten er historie nu, og transformation af det tidligere Lindøværft til i dag at være et stort og fremgangsrigt industriområde er vel gennemført. Gennem hele processen arbejdede hun tæt sammen med lokale og nationale aktører for at omdanne værftet til et moderne erhvervs- og produktionscenter under navnet Lindø Industrial Park. Her blev de tidligere skibsbygningsfaciliteter genanvendt til nye industrier, særligt inden for offshore og grøn teknologi, herunder vindmølleindustrien.
Hagerup bidrog til at skabe rammerne for investeringer, samarbejde mellem erhvervslivet og offentlig sektor samt udvikling af nye jobmuligheder. For Betina Hagerup blev løsningen på opgaven ikke en bestemt løsning men mange forskellige greb, der skulle anvendes.
”Det var mange forskellige greb, der skulle til, og det er svært på forhånd at sige, hvad grebene er. Et af de greb, der skulle til, var at lave et testcenter for vindmøller, fordi det gjorde det attraktivt for vindmølleproducenterne at komme der,” siger Betina Hagerup.
Betinas første møde med Business Lolland-Falsters bestyrelse var i begyndelsen af oktober, da bestyrelsen var på arbejdsbesøg på netop Odense Havn og det tidligere værftsområde. Og det blev for Betina Hagerup et behageligt gensyn med Odense Havn og det tidligere værftsområde.
Under den såkaldte tegningkrise arbejdede Betina Hagerup i Erhvervsministeriet og fik blandt andet opgaven at lede en arbejdsgruppe, der skulle tage sig af at rette op på den måde, Danmark blev set på ude i verden i kølvandet på tegning-krisen. Det handlede om brandingen af Danmark. Her gjorde hun en interessant erfaring.
”Da jeg arbejdede med brandingen af Danmark, var vi nødt til at have et udefra-perspektiv på, hvordan Danmark var. Det var interessant, at jo tættere man kom på Danmark, jo mere tidssvarende og realistisk blev opfattelsen af, hvad Danmark var. Jo længere væk – for eksempel i Kina – så er det perspektiv, du har på Danmark sådan 50-100 år tilbage i tiden om, at Danmark er H.C Andersen,” siger Betina Hagerup.
Lige netop den erfaring kan vise sig værdifuld i Betina Hagerups nye opgave. Hvordan omverdenens syn på Lolland-Falster er, og hvorfor man ikke skal mange kilometer væk fra landsdelen, før opfattelsen af, hvad Lolland-Falster er, meget nemt hænger fast i, hvordan tingene så ud for 20 år siden.
Derfor ligger der en stor opgave i at få flyttet omverdenens opfattelse af, hvad Lolland-Falster er. En opgave, der kræver vedholdenhed.
”Jeg ser Lolland-Falster som et område, der har flyttet sig meget de seneste 10 år. Når man talte om Lolland-Falster for 10 år siden, var der en kæmpe udfordring med beskæftigelsen. Lolland-Falster er blevet normaliseret, og der er kommet mere velstand, og der er kommet mere perspektiv. Lolland-Falster står ved en skillevej og skal finde ud af, om det, vi har, er godt nok, eller om vi vil noget mere. Og jeg tror faktisk, at Lolland-Falster kan og vil noget mere,” siger Betina Hagerup.
Hvis der er nogen i Danmark, der ved noget om samarbejdet mellem den offentlige og private sektor, så er det Betina Hagerup. Hun har mere end 30 års erfaring med at arbejde i det krydsfelt, hvor netop evnen til at skabe partnerskaber er afgørende for resultatet.
”Summen af det, jeg har arbejdet med i private og offentlige sammenhænge, er, at jeg er god til at skabe alliancer, hvor man har et fælles mål om at flytte noget i en bestemt retning. Det kan være en forretning, eller det kan være et område,” siger Betina Hagerup.
Denne sommer var Betina Hagerup på besøg i Detroit i USA. Detroit har gennemgået en bemærkelsesværdig transformation fra at være en falmende bilindustris hovedstad til en spirende moderne tech-by.
Efter bilindustriens kollaps i 2008, hvor byen blev efterladt i stor krise med høj arbejdsløshed og forladte bygninger, har Detroit gennemgået en revitalisering. Store investeringer fra private investorer og tech-virksomheder har været med til at genoplive byens centrum, som før nærmest var lukket land på grund af høj kriminalitet. Der er nu et voksende tech-miljø med startups, innovationshubs og coworking spaces.
”Det var en interessant oplevelse at være i Detroit og se, hvordan byen er blevet transformeret. Erhvervsudvikling handler også om at skabe god arkitektur, skabe liveable places, skabe et sted, hvor folk har lyst til at være. Altså sådan noget, som ikke nødvendigvis er så hardcore erhvervsudvikling, men som betyder sindssygt meget for, hvordan man kan udvikle et område. Der er mange forskellige processer, man skal have til at køre samtidig for at ændre dynamikker, fortællinger og udviklingen. Det kan en aktør ikke lave alene, og vi bliver nødt til at arbejde i partnerskaber mellem det offentlige og private samt, at befolkningen også er med i det,” siger Betina Hagerup.
Lolland-Falster er på vej i en ny, stærkere og ikke mindst bæredygtig retning. Det er en opgave, som det nyudpegede bestyrelsesmedlem ser frem til at være med til at løse.
”Man skal ville noget, man skal turde noget, man skal ønske noget, og man skal have en ambition om at efterlade Lolland-Falster et bedre sted end i dag. Det er vigtigt, at Lolland-Falster nu griber de muligheder, der er. Der er gang i en fantastisk udvikling, og det er en game changer, vi skal turde gribe,” siger Betina Hagerup.
Udgivet
10. november 2024