Marielyst Gokart Center
Tilbage til oversigten

Gokart center først med grøn strømaftale

Marielyst Gokart og Paintball Center har som den første SMV-virksomhed på Lolland-Falster indgået en foreløbig PPA-aftale (Power Purchase Agreement) med energiselskabet Better Energy. Aftalen sikrer levering af grøn strøm fra den kommende solcellepark ved Gerringe på Lolland, når den kommer i drift i 2026.

Henrik Davidsen er ejer af Marielyst Gokart og Paintball Center på Falster, og for ham har det været nemt at tage beslutningen om at sige ja til at købe grøn solstrøm fra den kommende solcellepark på Lolland.

Marielyst Gokart Center

“Vi er et firma, som bruger fossile brændstoffer, og vi vil gerne gøre det mere grønt. Et af de steder, hvor vi kan gøre det, er på strømmen. Derfor synes jeg det lød meget interessant, da jeg hørte om det første gang, og vi har nu lavet en aftale med Better Energy,” siger Henrik Davidsen.

Det er energivirksomheden Better Energy, der står bag solenergiparken ved Gerringe, men før den kan etableres, skal lokale aftagere af den grønne strøm være på plads. Udgangspunktet er at grøn strøm skal bruges, der hvor den bliver produceret og komme lokalsamfundet til gode.

Det er essensen af en ny aftale, som Lolland Kommune og energiselskabet Better Energy har indgået. Aftalen giver lokale virksomheder mulighed for at komme forrest i køen og købe grøn strøm på attraktive vilkår.

Og det er netop hvad Marielyst Gokart Center har gjort som de første på Lolland-Falster. Virksomheden bruger strøm til flere forskellige ting i den daglige drift.

Henrik Davidsen, Marielyst Gokart Center

“Vi har kiosken fyldt med køleskabe og dybfrysere. Vi bruger klimaanlæg for at holde temperaturen nede, og det gør vi også inde i vores container for at holde en konstant temperatur. Vi bruger en del strøm, og vi bruger det primært om sommeren. Og det er jo der, hvor der er solenergi,” siger Henrik Davidsen.

Den store CO2 synder er de benzindrevne gokarts. I første omgang fortsætter de med at køre på benzin, men der er tanker om at skifte dem ud med eldrevne gokarts.

“De skal i hvert fald køre et stykke tid endnu. De kører selvfølgelig på blyfri benzin, og der er katalysator på. Vi går selvfølgelig hele tiden og kigger efter el-gokarts. Det er også muligt, men teknologien er ikke til udendørs kørsel endnu på grund af de skiftende temperaturer. Den bedste teknologi i dag giver 40 minutters kørsel og 40 minutters ladning,” siger Henrik Davidsen.

Det nye PPA-tilbud til Lolland-Falsters små og mellemstore virksomheder er meget fleksibelt, hvor virksomheden kan reservere strømmen på en ikke-bindende aftale for virksomheden men bindende for Better Energy.

”Virksomheden skal først tage endeligt stilling et halvt år før forventet net tilslutning af solcelleparken i 2026. For mange virksomheder er en aftale ti år frem i tiden meget svær at overskue, og derfor er mængden af strøm, løbetid og længden på aftalen også tilpasset og gjort fleksibel,” siger Mikkel Thorup.

Henrik Godtfredsen ser store fordele for det lokale erhvervsliv med muligheden for at lave betingede aftaler om køb af grøn strøm på attraktive vilkår.

”Det er med til at bidrage til, at de lokale firmaer vil have nemmere ved at komme med på den grønne bølge og på den måde vil det bidrage til, at virksomhederne bedre kan forstå, hvad det går ud på, når de laver en PPA,” siger Henrik Davidsen.

Gokartcenter første virksomhed

Marielyst Gokart og Paintballcenter er den første virksomhed, der har lavet en aftale om levering af grøn strøm på de nye vilkår. At være den første virksomhed på Lolland-Falster til at indgå en sådan aftale giver også en særlig tilfredsstillelse.

Marielyst Gokart Center

“Det er dejligt at vide, at man kan være foregangsvirksomhed. Det var ikke lige det, jeg forestillede mig, at den eneste udlejningsgokartbane på Lolland-Falster skulle være en foregangsvirksomhed for andre i den grønne omstilling. Men det er dejligt at høre,” siger Henrik Davidsen.

Udgivet

6. juni 2024