Udgivet
12. maj 2025
Kirsebærblomstringen er vel overstået på Frederiksdal Gods på det yderste Vestlolland. Vinbonde og landmand Harald Krabbe kan vinge den udfordring positivt af, og han ser nu med stor forventning frem mod den næste.
Madens Folkemøde i Nykøbing Falster med start 15. maj.
Han glæder sig til folkemødet og især de mange debatter med fokus på lokalt producerede fødevarer.
”Jeg synes, det er vildt fedt. Det handler om mad, gode råvarer og god produktion. Det handler om at få forbrugerne til at møde både kokke og producenter. Folkemødet er med til at skærpe opmærksomheden på fødevarer,” siger Harald Krabbe, vinbonde og godsejer, Frederiksdal Gods på Lolland.
Madens Folkemøde holdes for sjette gang den 15.-17. maj 2025, og det er for første gang i Nykøbing Falster efter fem år på Engestofte Gods på Lolland.
“Madens Folkemøde er en fantastisk mulighed for at møde både kolleger, forskere, forbrugere og politikere. Det sætter fokus på hele vores fødevarekæde og den enorme betydning, landbruget har for klima, biodiversitet og sundhed,” siger Harald Krabbe.
Han fremhæver, at Madens Folkemøde ikke bare er en platform for at vise produkter frem, men en mulighed til at tage de vigtige samtaler om fremtidens landbrug, som han mener skal være såkaldt regenerativt landbrug.
“Vi skal turde tale åbent om, hvordan vi kan omstille vores produktion, så vi arbejder med – og ikke imod – naturen,” siger Harald Krabbe.
Harald Krabbe er gået samme med landbrugsrådgiver og ekspert i jordbiologi, Hanne Gundersen og Phd. i biodiversitet og regenerativ transformation, Lotte Nystrup Lund og har skabt initiativet Biomagine.
De er hovedkræfterne bag projektet “Markindsats Region Sjælland – på vej til regenerativt landbrug”, der er finansieret af Region Sjællands Fødevarealliance i samarbejde med Business Lolland-Falster.
Projektet skal støtte landmænd i at tage skridtet mod regenerativ landbrug.
”Ambitionen er, at Region Sjælland bliver et fyrtårn for bæredygtig fødevareproduktion. Vi skal vise, at regenerativt landbrug ikke bare er muligt, men at det er nødvendigt og realistisk, når det sker med landmandens virkelighed som udgangspunkt,” siger Gustav Jensen, der er projektleder for Fødevarealliancen.
Regenerativt landbrug handler om at genopbygge jordens sundhed og skabe et mere balanceret økosystem.
“Det drejer sig om at udvikle en levende og sund jord, at fremme biodiversitet og sikre planter, der er stærke og modstandsdygtige,” forklarer Harald Krabbe. Han beskriver det som en tilbagevenden til de dyder, der kendetegnede godt landmandskab for 100 år siden – men med moderne teknologi og viden i ryggen.
“Vi har i dag muligheden for at kombinere teknologi med en dybere forståelse for de naturlige processer. Det handler om at arbejde med naturens systemer – ikke mod dem,” pointerer han.
Han understreger samtidig, at regenerativt landbrug ikke er en fasttømret metode som økologi, men en tilgang, der tilpasses den enkelte bedrift og de lokale forhold.
Fødevarealliancen har arrangeret en række debatter under Madens Folkemøde, og to af den handler om regenerativt landbrug, hvor Harald Krabbe deltager.
En af de helt store udfordringer, som Harald Krabbe gentagne gange fremhæver, er behovet for et radikalt skifte i mindset blandt landmændene og i hele fødevaresektoren.
“Det handler ikke kun om at lære nye teknikker, men om at tænke anderledes. Vi skal væk fra tanken om hurtige løsninger og begynde at se landbruget som et langsigtet samspil med naturen,” siger han.
Han peger på, at meget af den nuværende praksis er bundet op på økonomiske realiteter og politisk fastsatte rammer, som begrænser mulighederne for forandring.
“Mange landmænd gør det, de har fået at vide, er bedst og det fungerer inden for det system, vi har i dag. Men vi er nødt til at bygge bro mellem viden, landbrug og politik, hvis vi skal lykkes med den her transformation,” pointerer Harald Krabbe.
Det er særligt vigtigt, at der udvikles demonstrationsprojekter, som kan vise konkrete resultater og dermed mindske den oplevede risiko ved at omstille fra konventionelt landbrug til regenerativt landbrug.
“Det største problem er, at det kan være svært at forestille sig, hvordan man går i gang. Vi vil skabe et sted, hvor man kan se det ske i praksis, og det skal være med teknologi og løsninger, som almindelige landmænd kan identificere sig med,” siger Harald Krabbe.
Harald Krabbe ser Madens Folkemøde som et vigtigt forum for at sætte regenerativt landbrug på dagsordenen.
“Når vi mødes til folkemødet, skaber vi bevidsthed og netværk, som er helt afgørende for at rykke noget. Det er ikke bare en festival – det er en platform for forandring,” siger han.
Han håber, at folkemødet kan være med til at inspirere flere til at tage skridtet mod en grønnere fremtid: “Det handler ikke kun om landbruget. Hele samfundet skal med, hvis vi for alvor skal gøre en forskel.”
Udgivet
12. maj 2025