Danh Vo i Stubbekøbing
Tilbage til oversigten

Kornhal i Stubbekøbing får nyt liv med verdenskunst

En tidligere kornhal på Stubbekøbing Havn er blevet omdannet til en kunsthal af internationalt snit med udstillingen af den verdenskendte kunstner Danh Vos installation Tropaeolum. Udstillingen markerer første skridt af mange i forvandlingen af de tidligere industribygninger.

Den gamle DLG kornlagerhal på Stubbekøbing Havn dannede 5. juni 2024 – Grundlovsdag – rammen om en verdensbegivenhed, da kunstneren Danh Vo åbnede udstillingen af værket Tropaeolum. Tilværelsen som tidligere kornhal var slut og nyt liv som kunsthal af internationalt snit blev skabt med den imponerende kunstinstallation Tropaeolum, der på magisk vis giver liv og identitet til det før så døde og rå rum.

Danh Vo Tropaeolum i Stubbekøbing

300 mennesker mødte op til åbningen for at se værket, der tidligere har været udstillet i Paris. I de første måneder af 2023 var Tropaeolum hovedattraktionen på udstillingen ‘Før Stormen’ hos Pinault-samlingen i Paris. Da værket blev taget ned og fyldt ind på ladet af to kæmpestore lastbiler, spurgte kunsthallen, hvor Danh Vo ønskede det store kunstværk kørt hen.

“Stubbekøbing,” sagde han, og sådan blev det. Stubbekøbing er endestationen – og en ny begyndelse for det imponerende stykke installationskunst.

”Fordi jeg tænkte, at den kunne passe ind til i den her hal. Mange af mine udstillinger er faktisk læringsprocesser, hvor jeg er meget interesseret i at man undersøger, hvordan skulpturer agerer i forskellige rum. Du kan ikke finde noget mere anderledes end et meget prominent museum i Paris og så køre den til et råt lagerlokale i Stubbekøbing. Nu har jeg været så privilegeret at se værket i de her forskellige omstændigheder. Det er et privilegium at se værket i Stubbekøbing. Det er meget bedre end et fancy museum eller et hvert andet sted,” siger Danh Vo.

Stor interesse ved åbningen

Tidligere var det bunker af korn, der fyldte hallen. Grundlovsdag var det nysgerrige og anerkendende blikke og udtryk fra de mange fremmødte gæster, der sammen med den store kunstinstallation Tropaeolum, fyldte hallen.

Skabt af den verdenskendte dansk-vietnamieske kunstner Danh Vo. Paris var kommet til havnen i Stubbekøbing, og der blev ikke sparet på de store ord.

”Det er jo imponerende, at vi har en kunstner som Danh Vo, der har valgt at donere og yde en indsats med at opstille kunstværket Tropaeolum fra Pinault samlingen i Paris, her i Stubbekøbing. Det kommer til at række langt ud i fremtiden, og det er positivt for hele Lolland-Falster,” siger Kim Rahbek Hansen, formand for Business Lolland-Falster.

En af de første gæster, der dukkede op, var Ole K. Larsen. Han er formand for kommunens udvalg for landdistrikter, kultur og fritid.

”Det betyder utrolig meget for Guldborgsund Kommune. Vi har en vision om, at vi som kommune gerne vil satse på kulturturisme fremadrettet. Der er det en gave til os, at Danh Vo og folkene bag projekt 4850, at de laver sådan noget som det her. Det er et kvantespring fremad, at vi har en verdenskendt kunstner, som vælger at slå sig ned i Stubbekøbing og lave sådan en udstilling. Det er vi meget taknemmelige over,” siger Ole K. Larsen.

Danh Vo’s tætte forbindelse til Stubbekøbing

Danh Vo har en særlig tilknytning til Stubbekøbing, hvor han ejer ejendommen, der før husede Birgers Herremagasin. Denne personlige forbindelse samt arbejdet i projektgruppe 4850 har været en afgørende faktor for hans valg af Stubbekøbing som stedet for hans nye udstilling.

”Stubbekøbing er en fin lille købstad, den har en god størrelse for byer, som så mange andre byer omkring i verden, hvor unge mennesker ikke har noget at lave, og de flytter ud, og butikkerne bliver tomme. Det, jeg synes, er fascinerende ved steder som Stubbekøbing, er at den har alt potentialet. Når man er et sted, ingen tror på, så har du mulighederne for alt. Der er ingen forventninger. Alle byer har et image for hvad de er og de er jo altid opdigtede. Når man ser steder som Stubbekøbing, så er jeg meget tiltrukket af steder, som giver muligheder,” siger Danh Vo.

Projekt 4850: En Vision for Fremtiden

Projekt 4850, der står bag udstillingen, er en omfattende vision for kultur, kunst og biodiversitet med udgangspunkt i at projektgruppen har overtaget DLGs tidligere kornlagre og siloer på havnen. Projektet sigter mod at revitalisere området gennem kunst og kultur.

Den gamle kornhal er nu fyldt med liv og ny identitet som international kunsthal takket være “Tropaeolum”.

Danh Vo udtrykker sin fascination af rummet med direkte havudsigt og skiftende lys fra vinduerne i taget.

”Det er et privilegium at se værket i Stubbekøbing. Det er meget bedre end et fancy museum eller et hvert andet sted. Jeg har aldrig oplevet at lave et værk, hvor når kigger gennem åbningen, så ser du havet,” siger Danh Vo.

Se video fra åbningen

“Tropaeolum” består af store egestammer, der er blevet ødelagt af storme i de franske skove. Installationen symboliserer en desperat overlevelseskamp og skaber et samspil mellem død og nyt liv. Midt i det imponerende værk hænger en metalskulptur med blomster, som vi alle kender som blomsterkarse eller tallerkensmækker. Det latinske navn er Tropaeolum.

“Store rum er underlige, fordi man mister sin krops fornemmelse. Når man laver skulpturer, handler det faktisk meget om et objekt, der er relateret til en krop og hvordan den krop bevæger sig rundt omkring det. Så installationen her er faktisk en måde at få kroppen til at bevæge sig på en menneskelig måde rent fysisk,” siger Danh Vo.

Stor betydning for Stubbekøbing

Katrine Burmann, næstformand i Guldborgsund kommunes kulturudvalg og selv bosat i Stubbekøbing, var ret begejstret over udstillingen.

 “Jeg er helt oppe i skyerne og jeg er simpelthen så glad. Det er ligesom, at nu er vi i gang med at udvikle Stubbekøbing. Det her bliver dag nul for fremtiden. Vi står lige midt i noget af verdens mest anerkendte kunst med en af verdens mest anerkendte kunstnere, og det er helt utroligt, at det kommer til Stubbekøbing,” siger Katrine Burmann.

Kim Rahbek Hansen, er udover at være formand for Business Lolland Falster, også en af initiativtagerne til Projekt 4850.

Han var ligeledes imponeret over at se den tidligere industrihal få nyt liv gennem kunsten.

“Det er jo imponerende, at vi har en kunstner som Danh Vo, der har valgt at donere og yde en indsats med at opstille kunstværket Tropaeolum fra Pinault samlingen i Paris her i Stubbekøbing. Det kommer til at række langt ud i fremtiden, og det er positivt for hele Lolland-Falster. Kunst kan noget som ingen andre discipliner kan. Det kan skabe liv. Vi ser det i New York, vi ser det i London og København. Kunsten tiltrækker mennesker af alle mulige kategorier,” siger Kim Rahbek Hansen.

Se længere interview med Danh Vo

Om Danh Vo:

Danh Vo er født i Vietnam i 1975 og flygtede med sin familie til Danmark i 1979. Han er kendt for at udforske temaer som migration, identitet, kulturarv og magtforhold i sine værker. Vo har udstillet internationalt, inklusive på prominente steder som Guggenheim Museum i New York og Bourse de Commerce i Paris. Hans arbejde er kendetegnet ved en dyb følsomhed over for materiale og historie, ofte kombinerende gamle genstande med nye kontekster for at udfordre beskuerens forståelse af fortid og nutid.

Udgivet

6. juni 2024