Kornsilo på Stubbekøbing Havn
Tilbage til oversigten

Ambitiøst projekt vil udvikle Stubbekøbing

Et ambitiøst projekt skal udvikle det tidligere DLG-område med siloer og bygninger på Stubbekøbing havn til centrum for kunst og kultur af internationalt format.

Udsigtspost på toppen af silo, internationale kunstudstillinger, værksteder og områdefornyelse, der giver arbejdspladser og tilflytning.

Det er nogle af hovedpunkterne i en ambitiøs plan, der blev præsenteret på et velbesøgt informationsmøde i sidste uge i Stubbekøbing.

Det var projektleder Vibe Worning, der præsenterede det ambitiøse projekt, der samlet både er et byudviklingsprojekt og et kunst- kultur og turismeudviklingsprojekt.

”Vi vil skabe en ny og alternativ plan for havnen, hvor siloerne og tilhørende bygninger består. Siloerne er ikoniske og et vartegn for byen. Vi vil bevare siloerne og udvikle den højeste silo til Danmarks højeste udkigspost. Alle bygningerne skal udvikles til at rumme nye aktiviteter. Under siloen ligger flere haller og bygninger og de skal med tiden omdannes til udstillingslokaler og værksteder for mange slags aktiviteter. Vi vil skabe områdefornyelse, der giver arbejdspladser og tilflytning,” sagde Vibe Worning fra projektgruppen.

Projektgruppen vil etablere en erhvervsdrivende fond, og den vil overtage DLGs gamle kornsiloer samt de to haller og magasinbygningen på selve havnen og udvikle hele området markant. Der bliver plads til kunst, musik, film, gastronomi, liberale erhverv og håndværkere.

International standard

Det var projektgruppen ledet af Vibe Worning, der havde indkaldt til mødet for at løfte sløret for en ny udviklingsplan for Stubbekøbing. Planen tager udgangspunkt i at de to tidligere kornsiloer og tilhørende bygninger på havnen bevares og hele området udvikles til et kunst- og kulturprojekt af international standard, der kan gavne hele byen.

Bag initiativet, der bliver organiseret i en erhvervsdrivende fond, står en række erhvervsfolk, kunstnere og kulturpersonligheder. Bestyrelsen for den kommende erhvervsdrivende fond forventes at blive den internationalt anerkendte danske kunstner Danh Vo, Sara Lysgaard, Christa Rewers, Carsten Rahbek, Astrid Haug og Pelle Øby Andersen.

Business Lolland-Falster har været med til at udvikle projektet i opstarten og var derfor med til at byde velkommen til informationsmødet ved direktør Mikkel Wesselhoff og bestyrelsesformand Kim Rahbek.

Louisiana med i projektet

Bygningerne kommer blandt andet til at danne ramme om kunstudstillinger med international klasse. Kunstmuseet Louisiana har vist stor interesse for at lave flere udstillinger i Stubbekøbing, og den internationalt anerkendte danske kunstner Danh Vo vil også bruge bygningerne til at udstille en række af hans kendte værker og værker fra hans store kunstsamling.

Danh Vo er med i fondens bestyrelse, og han har bor en del af året i Stubbekøbing, hvor han har ejer flere ejendomme.

”Vi må finde på noget nyt, og vi er så heldige, at der er en række mennesker, der vil være med på rejsen og skabe udvikling. Her har kunst og kultur kæmpestor betydning, når byer skal udvikles. Det viser eksempler fra andre steder i verden, hvor det virkelig rykker på tingene. Når kunsterne rykker ind så ryger priserne op,” sagde Kim Rahbek på informationsmødet.

Siloer skal have nyt liv

DLGs to kornsiloer har stået tomme i en længere årrække, og det var oprindeligt planen, at de skulle fjernes fra havnen og arealet omdannes til et boligområde.

Den plan er bliver nu afløst af en alternativ og meget ambitiøs udviklingsplan, hvor den kommende erhvervsdrivende fond ”Projekt 4850” vil overtage siloerne og øvrige bygninger fra DLG samt indgå en lejeaftale med Guldborgsund kommune, der ejer selve arealet siloerne står på.

Vil skabe alternativ plan

Guldborgsund kommune støtter op om projektet.

”Planen har været forelagt byrådet, og det er et enigt byråd i Guldborgsund kommune, der bakker projektgruppens planer op. Vi synes, det er en god ide, og vi håber, at I synes det samme,” siger Katrine Burmann, medlem af Guldborgsund Byråd for Socialdemokratiet.

Guldborgsund kommune støtter projektet, men yder ikke driftsstøtte. Den planlagte erhvervsdrivende fond skal selv gennem støtte fra andre fonde samt indtægter fra aktiviteter finansiere hele projektet.

Det er forhandlinger i gang mellem den kommende fond og kommunen om at indgå en aftale om at leje arealet.

Silo med fantastisk udsigt

Den højeste silo på havnen er 56 meter høj, og det er planen, at den skal omdannes til en af Danmarks højeste udsigtsposter. Fra toppen er der en helt fantastisk udsigt 360 grader rundt, og det kan blive en attraktion på linje med Skovtårnet ved Rønnede. Skovtårnet har cirka 250.0000 gæster om året og er på få år blevet en meget populær attraktion. Turen til toppen af Stubbekøbing kommer til at ske enten via en udvendig trappe eller indvendig trappe, der begge i sig selv bliver en stor del af oplevelsen ved at komme til tops i Stubbekøbing.

Positiv stemning

Efter mødet gav projektleder Vibe Worning udtryk for, at hun synes mødet gik rigtig godt, og der var en positiv stemning for projektet blandt de fremmødte borgere fra byen.

Tidsplanen for udviklingen af projektet strækker sig over de næste 3 år og en af de første større synlige opgaver bliver en oprydning på området.

Udgivet

3. maj 2023