Lærlinge indvier Pilen
Tilbage til oversigten

Lærlinge hitter på Femern Bælt-tunnel byggeriet

Byggeriet af Femern Bælt-tunnelen er læreplads for hundredvis af unge, og projektet er nu halvvejs mod målet om 500 lærlingeårsværk. Vi har mødt de tre lærlinge, der fik æren af at indvie Pilen.

Lærlingene på Femern Bælt-tunnel byggeriet er vilde med deres arbejdsplads. Og det samme er hovedentreprenøren FLC – de er utroligt glade og stolte over lærlingene.

Derfor var det tre af FLCs nuværende 89 lærlinge, der fik æren af at klippe snoren, og indvie Danmarks største infrastrukturprojekts nye udsigtsplatform Pilen.

Maria Balsfeldt, Leon Mouritsen og Julius Jørgensen er lærlinge hos FLC Femern Link Contractors, og de var alle stolte over at være med til at indvie Pilen, der bliver Lolland-Falsters næste store turistattraktion med forventet 100.000 gæster om året.

“Det er vildt stort og fedt at være med til. Den er majestætisk at se på,” siger Leon Mouritsen, elev hos FLC.

Mød her tre af FLCs lærlinge, der alle er meget stolte af at være en del af tunnelbyggeriet, der aktuelt beskæftiger mere end 3.000 ansatte.

Maria Balsfeldt er IT-supporterelev, 31 år og er fra Vordingborg:

“Det er jo fuldstændig mindblowing. Man bliver stolt hver gang man kører på arbejde, og man er meget beæret, når man møder de mennesker, der arbejder på det her kæmpe projekt. Der er et stort fokus på, at vi har det godt. Der bliver taget hånd om os.”

Leon Mouritsen er kontorelev, 27 år og er fra Næstved:

“Det er et ekstremt fedt sted at være og et kæmpestort sted at gå på arbejde. Jeg bliver behandlet, som om jeg er ansat. Jeg bliver ikke behandlet som en elev, og jeg får arbejdsopgaver som om, at jeg er en reel del af arbejdsstyrken. Det er en vildt fed selvfølelse af, at man bliver anset som en, der er noget.

De går sindssygt meget op i fællesskabet. Nogle gange så meget, at jeg føler at jeg er den eneste lærling de snakker med, for de tager det så personligt. De gør virkelig meget ud af det.”

Julius Jørgensen er bygningsstruktør lærling, 18 år og er fra Grænge på Lolland:

“Det er megafedt, at man får lov til at være med til et sådan et kæmpe projekt. Det er jo ikke alle, der får lov til at prale af det. Jeg regnede jo egentlig bare med, at det ville være sådan noget relativt basalt håndværker arbejde, men der var i realiteten meget mere i det, og man lærer meget mere end man lige skulle tro.”

Krav om lærlinge

Sund & Bælt har stillet krav til entreprenørerne om at levere mindst 500 lærlingeårsværk i løbet af projektets anlægsfase, og det mål er nu allerede halvvejs opfyldt. Fra byggeriets begyndelse frem til i dag er der gennemført 269 lærlingeårsværk. I øjeblikket er der 89 fuldtidslærlinge tilknyttet hovedentreprenøren FLC fra 19 forskellige erhvervsuddannelser.

Langt den største del af lærlingeårsværkene er tilknyttet hovedentreprenøren Femern Link Contractors, FLC, der står for at uddanne 470 af de 500 lærlingeårsværk. Også her er der stolthed over, at mere end halvdelen af lærlingemålet nu er nået.

Charlotte Lie Steen er lærlingeansvarlig hos FLC. Hun er sammen med resten af FLC stolt over, at det er lykkedes at komme så langt og så godt med lærlingeindsatsen. Ifølge Charlotte Lie Steen, skyldes det bl.a. en kombination af tæt samarbejde med uddannelsesinstitutionerne, lokale uddannelsesudvalg og et stort fokus på trivsel og læring.

“Det er vigtigt for FLC at give lærlingene en rigtig god uddannelse med en masse kvalitet i. Cirka 95 procent af vores lærlinge er fra Lolland-Falster og Sydsjællands området. Stoltheden ligger også i, at vi får nogle dygtige lærlinge som både er eftertragtede lokalt og eftertragtede hos FLC, når de er færdige. Det er rart, at vi både kan give Lolland-Falster noget tilbage ved at vi rekrutterer lærlingene her, og at hele Danmark får gavn af vores lærlinge, når de er færdige.”

Fokus på samarbejde og trivsel

FLC har siden byggeriets start haft et stort fokus på at sikre en god trivsel hos lærlingene gennem sociale aktiviteter, og en høj faglig kvalitet f.eks. med faglige dage ud af huset.

“Når vi holder lærlingedag to gange om året, og har dem ude af huset en hel dag, er det jo lige før byggeriet står stille, fordi vi hiver dem alle sammen ud. De er nødvendige for os, selv om at det er en kontraktlig forpligtelse, at vi skal have de her lærlinge, så er det i den grad en stor værdi for os,” siger Charlotte Lie Steen.

De færdiguddannede lærlinge fra Femern Bælt-tunnelbyggeriet er eftertragtede – både hos FLC og hos andre virksomheder på Lolland-Falster.

“Vi er begyndt at færdiguddanne lærlinge, og vi beholder en stor del af dem. Vi har også haft eksempler, hvor vi har tilbudt færdiguddannede lærlinge fastansættelse, men hvor de er blevet headhuntet af andre lokale virksomheder. Der tænker man så lige … argggh..men så alligevel, så tænker man: jamen så har vi gjort det så godt, at de også er eftertragtede for andre virksomheder her i området,” siger Charlotte Lie Steen.

Fakta:

Sund & Bælt, der er bygherre på Femern Bælt-forbindelsen, har stillet krav til entreprenørkonsortierne om, at der skal uddannes minimum 500 lærlingeårsværk i byggeperioden. Et lærlingeårsværk svarer til 1924 timer.

Entreprenørkonsortiet Femern Link Contractors, FLC, skal uddanne 470 lærlingeårsværk, mens de resterende cirka 30 årsværk fordeler sig hos Fehmarn Belt Contractors, FBC, og Femern Systems Contractors, FSC.

Udgivet

12. marts 2025