Tilbage til oversigten

Lolland-Falster i internationalt samarbejde om diversitet og innovation i landbruget

I et tæt samarbejde med Roskilde Universitet er Business Lolland-Falster på vegne af Guldborgsund Kommune inviteret ind i et samarbejde, hvor organisationer, virksomheder og landmænd fra 15 lande vil undersøge nye miljøvenlige dyrkningssystemer.

“Verdens stigende behov for fødevarer og en stadig mere bæredygtig fødevareproduktion repræsenterer både en udfordring og et potentiale for Lolland-Falsters fødevaresektor. Derfor er det oplagt, at vi er en del af dette spændende samarbejde, siger Guldborgsund Kommunes borgmester Simon Hansen.

Flere afgrøder på samme mark
Kort fortalt handler projektet om at udforske mulighederne i at dyrke flere forskellige afgrøder side om side. En metode, der betegnes “Intercropping”, som på dansk betyder samdyrkning.

“Intercropping har længe været anerkendt via omfattende forskningsresultater og med hjælp fra innovative landmænd. Men på trods af en række gavnlige effekter for både klima, biodiversitet og fødevarekvalitet, er det ikke ret udbredt i Europa eller Danmark”, siger Henrik Hauggaard-Nielsen, professor ved Institut for Mennesker og Teknologi ved Roskilde Universitet.

Roskilde Universitet og Business Lolland-Falster samarbejder i projektet med en række lokale landmænd og innovative fødevarevirksomheder.

Potentiale for nye afgrøder og dyrkningssystemer
“Der er to oplagte gevinster for os i at deltage i projektet”, siger Steffen Lund, der er investeringschef i Business Lolland-Falster. “Den ene er, at vi skaffer landbruget på Lolland-Falster konkrete erfaringer og viden i forhold til at dyrke nye og økonomisk attraktive afgrøder, samt får testet grundlaget for lokal forarbejdning af de nye afgrøder. Den anden er, at vi både bidrager til- og får gavn af international forskning og vidensdeling inden for fødevareproduktion.”

Læs mere

Udgivet

9. januar 2023