IT sikkerhed
Tilbage til oversigten

Manglende styr på IT-sikkerheden koster dyrt

Trusselsniveauet mod danske virksomheder har aldrig været større og er ifølge sikkerhedsekspert noget af det værste vi nogensinde har set. Virksomhederne er sårbare og er oppe imod velorganiserede cyberkriminelle.

IT-sikkerheden i mindre virksomheder er mangelfuld.

Det viser data fra Danmarks statistik om it-anvendelse i virksomheder 2022.

Jo mindre virksomheden er, jo mindre styr er der på IT-sikkerheden. Problemet er ifølge data fra Danmarks Statistik størst blandt de mindre og mellemstore bygge- og anlægsvirksomheder.

”Det kan blive ekstremt dyrt ikke at have styr på sin it-sikkerhed og i værste fald kan det koste virksomheden livet. Derfor er det bekymrende tal,” siger Claus Madelung, forretningsudvikler hos Business Lolland-Falster.

Billedet er det samme i en ny rapport fra Digitaliseringsstyrelsen, der udkom i oktober 2023. Rapporten fremhæver positive skridt i retning af forbedret it-sikkerhed hos danske små og mellemstore virksomheder, men der er der plads til forbedringer.

35% af SMV’erne har et for lavt digitalt sikkerheds niveau set i forhold til deres risikoprofil. Blot 54% af SMV’erne udarbejder dokumentation om forholdsregler, aktiviteter og procedurer vedr. it-sikkerhed.

Møde om IT sikkerhed

På den baggrund har Business Lolland-Falster i samarbejde med Nordea og Bestyrelsesforeningens Center for Cyberkompetencer arrangeret et temamøde med fokus på ledelsens og bestyrelsens opgaver og ansvar i forbindelse med virksomhedens IT-sikkerhed.

”Det er forretningskritisk for alle virksomheder uanset størrelse, at der er styr på IT-sikkerheden. Vi bombarderes dagligt både privat og især i virksomheden med forsøg på at give hackere adgang til vores data og der skal bare et øjebliks uopmærksomhed til og der kan være ubudne gæster i dit IT-system,” siger Claus Madelung.

Jacob Herbst er partner og teknisk chef i IT sikkerhedsfirmaet Dubex og er ekspert i cybersikkerhed. Han giver på temamødet en status på det aktuelle trusselsbillede mod danske virksomheder.

”Trusselsniveauet mod danske virksomheder har aldrig været større. Det er noget af det værste vi nogensinde har set. Vi er sårbare, og der er nogen derude, der vil ramme os og de har kapaciteten til det. Vi er oppe imod afsindigt dygtige og velorganiserede grupper,” siger Jacob Herbst.

Velorganiserede grupper

Det er stærke og meget velorganiserede digitale mafiagrupper, der står bag cyberangreb på virksomhederne. Og det er meget aktive grupper viser friske tal. Hver eneste danske virksomhed blev i gennemsnit udsat for 2521 forsøg på cyberangreb om ugen i første halvår af 2023 og det er steget voldsomt i forhold til 2022.

Mindre og mellemstore virksomheder mangler at erkende truslen fra cyberkriminelle for virksomhedsdriften og det kan give dem store problemer.

”Mange mindre virksomhedsejere har ikke erkendt, at de er interessante. Men selv den mindste virksomhed er interessant for de organiserede cyberkriminelle, fordi du har noget de kan tage fra dig. Du risikerer, at din forretning bliver taget fra dig,” siger Jacob Herbst fra Dubex.

IT-sikkerhed skal være en central del af ledelsens arbejde.

”At sikre sin virksomhed mod cyberangreb er ikke kun et spørgsmål om at have den rette software eller firewall på plads. Det handler i lige så høj grad om at have de rette procedurer, uddannelse og en beredskabsplan,” siger Jacob Herbst.

Mødet finder sted 21. november 2023 på Hotel Falster og hvis du vil høre mere om cybersikkerhed og hvad du kan gøre, kan du tilmelde dig mødet her.

Udgivet

10. november 2023