Tilbage til oversigten

Milliardinvesteringer til Lolland-Falster i 2021

De globale trends taler i Lolland-Falsters retning, og troen på både nutid og fremtid for landsdelens erhvervsliv var at spore, da adm. direktør Mikkel Wesselhoff talte til generalforsamlingen for Business Lolland-Falster den 3. maj.

“I starten af 2021 satte vores bestyrelsesformand Kim Rahbek Hansen et mål om, at vi i løbet af året skulle tiltrække 1 mia. kr. i investeringer til Lolland-Falster. Det lød lige lovligt optimistisk, men sagen er, at vi i dag kan konstatere, at der i løbet af året er kommet nye investeringsprojekter til vores landsdel til en samlet værdi af knap 10 mia. kr.”, sagde direktøren.

Det markante omfang af investeringer i Lolland-Falster kommer i en tid, hvor den grønne omstilling sætter sit præg på hele erhvervsudviklingen, og Femern Bælt-byggeriet er i fuld gang. De globale forsyningskæder er sat under pres, og øget yderligere under Ukraine-krigen, hvilket trækker mere produktion i retning mod Danmark og Lolland-Falster.

Turismen rykker op på ranglisten

“Bag investeringerne er projekter som Dansk Biokemi, en ny statslig gasledning og en række andre projekter. Turismesektoren tegner sig for investeringsprojekter på over 2,5 mia. kr., og vores landsdel er rykket op på den danske turisme-rangliste”, sagde direktøren. Lolland-Falster er således nu den 9. mest besøgte turistdestination i Danmark, foran Bornholm og lige i hælene på Nordjylland.

Landsdelen og ikke mindst landsdelens turismeerhverv er kommet nådigt igennem Covid 19, og overlevelsesevne er også i andre sammenhænge et nøgleord for Lolland-Falsters erhvervsliv.

“Vores undersøgelser viser, at iværksættervirksomheder på Lolland-Falster har en højere overlevelsesrate end andre steder, og de skaber også flere arbejdspladser”, sagde Mikkel Wesselhoff. Samtidig er antallet af vækstvirksomheder steget.

Grønne job i hastig vækst

Nogle sektorer er det gået særligt godt. I Lolland Kommune har især elektronik-, maskin- og transportmiddelindustrien oplevet jobvækst de senere år, mens Guldborgsund Kommune især har oplevet vækst inden for serviceerhvervet og i bygge- og anlægsbranchen.
Særligt interessant er nok, at klyngen inden for grøn energi og miljøteknologi på Lolland-Falster er vokset markant de seneste år med ca. 400 arbejdspladser.

Nye navne valgt ind

På generalforsamlingen blev fem nye navne valgt ind i repræsentantskabet, og på det efterfølgende repræsentantskabsmøde blev et nyt navn valgt i ind i bestyrelsen for Business Lolland-Falster. Adm. direktør i Alfa Laval, Stine Grønnemose, afløser Kim Frimann, som ikke ønskede genvalg. Han har været en del af bestyrelsen siden etableringen af Business Lolland-Falster og fik rosende ord med på vejen af formanden.

“Tusind tak til Kim Frimann, der har siddet i bestyrelsen i 11 år. Han har været med til at præge arbejdet særdeles godt”, sagde formand Kim Rahbek Hansen.

Et blik mod Ukraine

Inden den afsluttende middag fik deltagerne et indblik i det komplicerede forhold mellem Ukraine og Rusland. Philip Sviatchenko holdt et intenst oplæg, hvor han delte ud af sin viden baseret på sin egen ukrainske baggrund, sine studier og sine mange års ophold og arbejde i Kyiv.

En barsk fortælling, som tilføjede mange nuancer til en historie, som Lolland-Falster og det øvrige Danmark nu bliver en del af med modtagelsen af tusindvis af fordrevne ukrainere.

Udgivet

4. maj 2022