Krenkerup Bryggeri
Tilbage til oversigten

Øllet gjorde godset kendt

Krenkerup Bryggeri fylder 15 år den 12. august og den store satsning, som godsejer Patrick Reventlow-Grinling satte i gang for at udvide aktiviteterne på det historiske gods er i dag en erhvervssucces.

Krenkerup på Lolland.

Ude på marken står byggen klar til at blive høstet.

Inde i bryggerihallen står sidste års byghøst maltet og klar til at blive til – ja ikke bare en hvilken som helst øl – men en Krenkerup.

På bordet på en række af de førende restauranter i København står Krenkerup øllen som en yderst smagfuld ambassadør for Lolland-Falster.

Fra jord til bord er noget de virkelig tager seriøst på Krenkerup Bryggeri lidt uden for Sakskøbing på Lolland. På 15 år har det, der startede som et mikrobryggeri i de gamle bygninger på godset, udviklet sig til en erhvervssucces, der både tjener penge og skaber profil for landsdelen.

Krenkerup Bryggeri

Den 12. august 2008 blev den første øl brygget på Krenkerup Bryggeri, der i år runder en vigtig milepæl.

Krenkerup Bryggeri fylder 15 år den 12. august og den store satsning, som godsejer Patrick Reventlow-Grinling dengang satte i gang for at udvide aktiviteterne på det historiske gods og give bygningerne en ny funktion er om noget blev til en succes. I dag er øllet derfra ikke bare en øl – det er en Krenkerup.

”Der blev tænkt stort fra starten og ambitionen var at lave verdens bedste øl af vores egen byg. Det er stadig den ambition der driver os, og det gør Krenkerup til en fantastisk arbejdsplads,” siger kommunikationschef Louise Berling Brun, Krenkerup Bryggeri.

Louise Berling Brun fra Krenkerup Bryggeri

Placeringen som en del af Krenkerup Gods i de gamle godsbygninger giver bryggeriet noget unikt i såvel produkt som i markedsføring. Der er alt andet end kedeligt industrikvarter over Krenkerup Gods, hvor bryggeriet ligger centralt placeret i et meget idyllisk og smukt område.

Krenkerup er i dag synonym med øl af høj kvalitet. Restauranter sælger det ikke som ”få en øl til maden” men som ”drik en Krenkerup til middagen”. Som det første danske bryggeri nogensinde har Krenkerup Bryggeri vundet 6 guldmedaljer ved European Beer Star, der er en af verdens mest prestigefyldte øl-konkurrencer og som kan kaldes Europamesterskabet i øl.

”Krenkerup er et højkvalitetsbryggeri. Vi har et navn med et godt ry, og Krenkerup som brand bliver stadig stærkere. Men der er stadig meget arbejde, der skal gøres. Vi er ikke det mest kendte øl brand i Danmark, men vi er et anerkendt brand,” siger Louise Berling Brun.

Business Lolland-Falster arbejder sammen med Lolland og Guldborgsund kommuner samt det øvrige erhvervsliv med en fælles ambition om at skabe et dynamisk erhvervsliv på Lolland-Falster, der hele tiden tiltrækker, udvikler og skaber nye virksomheder og nye jobs.

”Krenkerup Bryggeri er fantastisk ambassadør for landsdelen, og vi ønsker virksomheden tillykke med de 15 år. Det betyder meget for Lolland-Falster, at vi har stærke vækstvirksomheder, der både skaber arbejdspladser og forstærker den positive fortælling om Lolland-Falster,” siger Adm. direktør Mikkel Wesselhoff fra Business Lolland-Falster.

Restauranter er kunder

Uden for Lolland-Falster kan man nyde en øl fra Krenkerup på restauranter og finde øllet hos udvalgte specialbutikker. Bryggeriet brygger et sortiment tilpasset restauranter, men fordi Krenkerup er det lokale bryggeri på Lolland-Falster, kan øllet i den del af landet også købes i udvalgte butikker eller i bryggeriets butik og traktørsted.

”Vores kunder er primært restaurantkunder, og vi går efter de steder, hvor kvaliteten i produkterne altid er i højsædet – også når det gælder drikkevarer. Vi har mange kunder blandt restauranterne, og der kommer heldigvis hele tiden flere til,” siger Louise Berling Brun.

Øl som kvalitetsprodukt

Krenkerup Bryggeri definerer sig som et bryggeri, der laver specialøl med skarp fokus på kvalitet. Det betyder, at der hverken spares på råvarer eller lagringstid for at kunne sælge øllen billigere.

”Øl er for os et landbrugsprodukt. Vi laver klassisk øl efter det tyske Reinheitsgebot princip, hvor vi ikke anvender nogle former for tilsætningsstoffer. Smag og farve styres af malten og det giver en øl af meget høj kvalitet. Vi sætter barren højt for vores produkter, og stiller store krav til både produktionsmetode og råvarernes kvalitet,” siger Louise Berling Brun.

Bryggeriet har været på Krenkerup i 15 år, mens godset har været der siden 1367. I dag er Krenkerup Gods et moderne land- og skovbrug med bryggeri, traktørsted og Polo som de nyeste aktiviteter. På trods af den unge alder er det bryggeriet, der har gjort Krenkerup kendt over det meste af Danmark og især i København.

Øl af egne råvarer

Råvarerne til øl er vand, malt, humle og gær. Krenkerup Gods har 1800 hektar jord i landbruget, hvor der dyrkes byg på en del af arealet. Det er noget af denne byg, der bliver udvalgt og sendt til maltning på Fuglsang Maltfabrik i Haderslev. Tidligere er byggen blevet kørt til Weyermann i Bamberg i Tyskland for at blive maltet, men Krenkerup Bryggeri har indgået aftale med Fuglsang, der sørger for en eksklusiv maltning af godsets egen pilsnermalt. Specialmaltene forarbejdes fortsat i Bamberg.

Bryggeriet har 9 fuldtidsansatte på det der uden diskussion er landets smukkest beliggende bryggeri i de historiske bygninger på Krenkerup Gods. Udenfor er det umuligt at se at der inde bag døren ligger et moderne bryggeri, der brygger vel nok Danmarks bedste øl.

Indenfor i selve bryggeriet står der to store velformede brygtanke i kobber, hvor bryggeriets tyske brygmester hver dag får blandingen af vand, malt, humle og gær til at blive til en af bryggeriets 8 faste øl eller årets sæsonvarianter.  

Bryggere fra Krenkerup Bryggeri

Over gården ligger den store tidligere kostald bygget i 1946. Udefra er den røde bygning lidt anonym, men indvendigt har den meget unik arkitektur, der giver rummet masser af karakter, der matcher bygningens nye funktion. Den er i dag tappehal og lager. Her bliver den færdigbryggede øl tappet på fustager og flasker og pakket til kunderne.

I dag, hvor Business Lolland-Falster er på besøg, er det Doppel Bock, der tappes på de specialdesignede Krenkerup flasker. En øl med en alkoholprocent på 8,3, og arbejdsglæden stråler ud af øjnene hos bryggerne Martin og Asger, der denne dag sørger for, at der kommer øl på flaskerne. Igen er det tydeligt, at der er styr på kvaliteten af produktet. Flaskerne, etiketterne og kasserne emmer af stolthed og god smag.

2000 liter øl om dagen

Der brygges 2000 liter øl pr. bryg, og i øjeblikket køres der nogle dage flere bryg for at klare efterspørgslen. Lagerkapaciteten blev øget med 50 % i 2022, og det har givet Krenkerup Bryggeri endnu et skub fremad i væksten.

”Vi tjener penge i en ret hård branche. Vi klarer os godt, og er kommet fint gennem Corona krisen. Selvom salget til restauranter dykkede meget, så blev vores salg omfordelt til specialbutikker. Vi har en ambition om vækst på restaurant-siden, hvor vi ser en tendens til, at øl får en mere fremtrædende rolle,” siger Bryggerichef Thomas Glæsner Henriksen.

Ifølge bryggerichefen er der fortsat masser af potentiale for Krenkerup Bryggeri. Der er spændende dialoger og projekter i gang, og bryggeriet kan med sidste års udvidelse følge med den øgede efterspørgsel man oplever lige nu. Bryggeriet tilbyder noget ganske særligt til restauranter, og det bliver i højere grad bemærket:

”Vi håber, at flere og flere restauranter i fremtiden vil tænke på øl på samme måde som de tænker på vin. Det er vores ambition, at de skal prioritere øl, fordi deres gæster nu begynder at stille større krav til det. Og der har vi et produkt, der giver stedet stor værdi,” siger Thomas Glæsner Henriksen.

Det lokale betyder meget

Ved siden af bryggeriet ligger Krenkerup Traktørsted. Her er der åbent hver dag hele sommeren for udskænkning af samtlige øl fra Krenkerup samt salg af mad. Denne sommer er gæsterne strømmet til og har givet masser at lave for traktørstedets 15 ansatte.

”Den lokale opbakning betyder meget for os. Vi er det lokale bryggeri på Lolland-Falster, og derfor skal borgerne møde vores øl, der hvor de kommer, hvad enten det er på stadion i Nykøbing eller til Whitsun musikfestival på Lolland,” siger Louise Berling Brun.

Sommeren har været god og der har hver dag været mange gæster på traktørstedet for at drikke en øl og få en bid mad.

”Det er gået op for folk udenfor Lolland-Falster, at vores landsdel har meget mere at byde på end de gik og troede, og det mærker vi hver dag. Vi har mange gæster fra eksempelvis Nordsjælland, der kommer for at smage vores øl og køber den med hjem,” siger Louise Berling Brun.

Stor ros og anerkendelse

Krenkerup har som virksomhed udviklet sig meget på 15 år, men ikke når det kommer til bryggeriets vision, der er den samme, som ved bryggeriets opstart.

Doppel Bock fra Krenkerup Bryggeri

“Vi vil lave ærlig, traditionel og velsmagende øl fra øverste hylde. Og vores vedholdende fokus på kvalitet er bevaret gennem alle årene. Vi er vokset og vækster – men vi går aldrig på kompromis med kvaliteten,” siger Thomas Glæsner Henriksen, bryggerichef.

I takt med at årene er gået høster Krenkerup Bryggeri mere ros og anerkendelse end nogensinde før – både lokalt, nationalt og internationalt. Det giver mere travlhed og efterspørgsel og derfor har bryggeriet for nyligt udvidet med endnu en medarbejder i København. Det sker som konsekvens af at især den danske restaurationsbranche har fået øjnene op for bryggeriets evne til at brygge klassiske ølstile af en særdeles høj kvalitet.

Skål og tillykke med fødselsdagen!

Udgivet

9. august 2023