Blåmuslinger

Projekter

NIFIMU


Projektet udvikler nye metoder og forvaltningsmodeller til næringsstoffjernelse fra fiskeopdræt i landbaserede recirkulerede akvakultur systemer ved hjælp af blåmuslinger.

Lead partner: Københavns Universitet, Marinbiologisk Sektion

Øvrige projekt partnere: Blue Research ApS, Wittrup Seafood A/S, Syddansk Universitet, Business Lolland-Falster

Projektet løber fra marts 2023 til december 2023.

Projektets formål er at udvikle nye metoder og forvaltningsmodeller til næringsstoffjernelse fra fiskeopdræt i landbaserede Recirkulerede Akvakultur Systemer (RAS) ved hjælp af blåmuslinger. Blåmuslinger anvendes som 1) landbaseret filteranlæg og 2) muslingeproduktionsanlæg i det omkringliggende vandområde til yderligere næringsstoffjernelse efter udledning af produktionsvandet fra det landbaserede muslingefilter. I forbindelse med muslingeopdræt, der bruges til fjernelse af næringsstoffer fra landbaseret fiskeopdræt, undersøges 1) effektiviteten af landbaseret filteranlæg og 2) for de vandbaserede undersøges anlæggenes miljøeffekter herunder effekten på havbundens dyreliv, for at kunne udvikle en bæredygtig forvaltning.

Business Lolland-Falsters deltagelse i arbejdspakke 6 og feltarbejde undersøger hvordan muslinger kan understøtte etableringen af landbaserede lakseopdræt på Lolland Falster. Indsatsen omfatter en vurdering af vækst- og produktionspotentialet for blåmuslinger i det lavsaline farvand omkring Lolland Falster.

Med henblik på at dokumentere, om blåmuslinger kan anvendes til at opsamle næringsstoffer fra RAS-anlæg i området, udsættes der muslinger med en kendt størrelsesfordeling og kødindhold. Muslingerne udhænges på 15 lokaliteter omkring Lolland Falster og indsamles efter 8 uger. Herefter bestemmes størrelsesfordeling, kødindhold og vækst på de indsamlede muslinger således at produktionsforholdene kan beskrives.

På baggrund af undersøgelserne laves der en vurdering af, hvilke virksomheder, der kan etablere muslingeopdræt omkring Lolland Falster, hvordan det skal finansieres, og hvordan en produktion kan styrke områdets satsning på blå bioøkonomi.

Læs mere om projektet her: Kan blåmuslinger skabe blåt erhvervseventyr?

Som afslutning på projektet, har Business Lolland-Falster i samarbejde med Blue Research ApS udarbejdet et feasibility studie, der kortlægger potentialet for vandrensning med muslinger for landbaseret lakseopdræt ved Lolland-Falster, der kan downloades her.

Resumé af Feasibility Study:

Studiet er udarbejdet af Business Lolland-Falster og Blue Research ApS og det undersøger potentialet for muslingeopdræt i farvandene omkring Lolland-Falster som en metode til at kompensere for udledningen af næringsstoffer fra landbaseret lakseopdræt (RAS). Undersøgelserne, som blev udført i sommeren 2023, viste en lovende vækst af blåmuslinger, hvilket indikerer muligheden for kommerciel produktion. Rapporten beskriver ligeledes, hvordan muslingeopdræt kan integreres med lakseopdræt for at forbedre vandkvaliteten og skabe økonomiske fordele.

Her er de fem vigtigste grunde til potentialet i muslingeproduktion sammen med landbaseret lakseopdræt:

  1. Effektiv vandrensning: Muslinger filtrerer vandet og fjerner overskydende næringsstoffer som kvælstof og fosfor, hvilket forbedrer vandkvaliteten og reducerer risikoen for iltsvind.
  2. Miljøvenlig produktion: Muslingeproduktion kræver ingen foder eller medicin, hvilket gør det til en bæredygtig løsning med lavt klimaaftryk. Samtidig bidrager muslinger til øget biodiversitet og forbedrede marine økosystemer.
  3. Økonomiske fordele: Kombinationen af muslinge- og lakseproduktion kan skabe nye jobmuligheder og styrke den lokale økonomi. Produktion af muslinger til konsum og industri kan også åbne nye markedsmuligheder.
  4. Kommercielt potentiale: Rapporten viser, at der er et betydeligt markedspotentiale for muslinger, både til konsum og som foder. Muslingeproduktion kan også bidrage til at opfylde efterspørgslen på lokalt producerede fødevarer af høj kvalitet.
  5. Styrkelse af blå bioøkonomi: Integrationen af muslingeopdræt med lakseproduktion kan fremme en cirkulær økonomi, hvor affaldsprodukter fra den ene produktion bliver ressourcer for den anden. Dette understøtter en bæredygtig og innovativ udvikling inden for fødevaresektoren.

Rapporten konkluderer samlet, at der er et potentiale for muslingeproduktion i kombination med landbaseret lakseopdræt ved Lolland-Falster.

Læs det afsluttende Feasibility Study

Logoer

Kontakt os for at høre mere om projektet.