Jakob Søndergaard Nielsen
Tilbage til oversigten

Vi kan ingenting alene – vi kan noget sammen

Portræt af Jakob Søndergaard Nielsen, der med en fortid som slædefører i Sirius patruljen i dag er adm. direktør for Metalcolour, bestyrelsesleder for Dansk Industri Lolland-Falster og CELF samt nu også nyvalgt medlem af bestyrelsen for Business Lolland-Falster.

Det er tydeligt at se hvor Jakob Søndergaard Nielsen befinder sig bedst. Det er ude i produktionshallen sammen med medarbejderne. Det lyser ud af øjnene på ham, og det er synligt, at alle medarbejderne omkring ham har det på samme måde. Der er stor respekt og tillid blandt gruppen.

Vi er på Metalcolour, der i 50 år har ligget i Toreby på Lolland. Nabo til Raaco, som den i sin tid voksede ud af. Virksomheden er verdensførende i at producere coatede metaldele til bilindustrien. Virksomhedens produkter sidder i de fleste biler, der kører rundt på verdens landeveje, men du kan ikke se dem. Det er små tekniske dele blandt andet til hjulophæng, pakninger eller dækplader.

”Vi laver noget, som ingen andre kan. Vi laver produkter, som ingen andre i verden kan producere og det ved vi. Vi er gode til service, kommunikation og levering,” siger Jakob Søndergaard Nielsen. Nyudnævnt adm. direktør for Metalcolour efter fem år som fabrikschef samme sted.

38-årige Jakob Søndergaard Nielsen er kommet hjem til Lolland-Falster efter at han nærmest flygtede væk fra landsdelen, da han var færdig med skolen.

Han er født i Midtjylland og flyttede som niårig med sine forældre til en gård ved Engestofte tæt på Maribo, og efter HTX var afsluttet i Nykøbing, var det tid til at forlade Lolland-Falster.

”Da jeg forlod Lolland-Falster i 2005, var min holdning, at jeg aldrig skulle tilbage. Der var bare røvsygt hernede, og der skete ikke en skid. Jeg var tit i Midtjylland, da jeg voksede op, og kunne se, hvordan virksomhederne blomstrede, og jeg synes, det var megaspændende,” siger Jakob Søndergaard Nielsen.

Det var værnepligten i Flyvevåbnet, der bragte ham ”hjem” til Midtjylland igen. Drømmen var at blive jagerpilot og flyve F16.

”Men det viste sig, at jeg havde for lange lårben og passede ikke ned i cockpittet på en F16,” fortæller Jakob.

Karrieren blev i stedet som sergent i Flyvevåbnet. Han bosatte sig i Herning med kæresten og den militære karriere bragte ham vidt omkring. Udfordringer har været en ledetråd gennem hele Jakobs liv og professionelle karriere, der har budt på store opgaver og udfordringer i forsvaret.

På et tidspunkt ender han på et kontor sammen med en tidligere Sirius mand, og blev inspireret til at gå den vej. Han havde snuset til Jægerkorpset, men det var ikke noget for ham.

Jakob søgte ind til slædepatruljen Sirius i 2007 uden at have de store forventninger om at blive optaget, fordi det er så få, der kommer gennem nåleøjet. Han havde en klar opfattelse af, at de krav og personligheder de efterspurgte, ikke matchede ham. Men han blev klogere.

Kom gennem nåleøjet

Der var 90, der søgte. 60 blev udvalgt til optagelse og 15 gik videre til anden runde. Syv blev udvalgt til forskolen og til sidst var der fem, der blev udvalgt til at tage af sted til Grønland. En af dem var Jakob Søndergaard Nielsen, der som 22-årig endte på den grønlandske indlandsis i to år og to måneder. Han var nu en del af Sirius patruljen, der har til opgave at opretholde dansk suverænitet i Nordøstgrønland under meget vanskelige forhold på grund af det barske klima og de uvejsomme forhold.

Jakob Søndergaard Nielsen i Sirius patruljen

Jakob var nu så langt væk fra Lolland-Falster som han kunne komme. Og når man er langt væk hjemmefra finder man ofte ud af, hvad man er lavet af.

”Det der er meget sigende for dem, der er i Sirius patruljen, er den åbenhed og venlighed, der er hos dem set i forhold til andre specialstyrker. I Sirius er der fokus på, at du skal kunne samarbejde, fordi vi er så isoleret og afsondret, så er det nogle andre vilkår, du arbejder under. Vi skal kunne samarbejde med andre for at overleve,” siger Jakob Søndergaard Nielsen.

Slædeturene på Nordøstgrønland gav Jakob en oplevelse for livet og noget de færreste kommer til at være en del af.  

”Det var en oplevelse af at være en enhed med en meget stærk kultur med fokus på samarbejde, venskab og afhængighed af hinanden. Alle er nødvendige for at det hele kan løbe rundt. Det er en meget stærk følelse,” siger Jakob.

Det kan også sættes op i punktform, hvad der kræves for at klare sig på indlandsisen.

  • Selvstændighed
  • Se løsninger fremfor udfordringer
  • Komme videre selvom det hele er noget lort og du ikke kan mere
  • Der er en motivation i, at vi skal videre for at overleve

”Det er et ret avanceret ledelseskursus at være en del af Sirius-patruljen. Hierarkiet er væk og alle skal trække lige meget selvom der er en, der er chef. Der er en, der skal tage beslutningen, men organisationen er meget flad. Så lærer man også, at man kan 50 % mere end man selv tror. Hvis du ikke løser opgaven, så dør du og det er naturen, der tager dig,” siger Jakob Søndergaard Nielsen.

Hjem til Lolland-Falster

Turen hjem til Lolland-Falster kunne næsten ikke være mere klassisk. Det var nemlig et job på sukkerfabrikken i Nykøbing, der i 2015 trak Jakob og resten af familien hjem. Og det har han ikke fortrudt i dag, hvor han ser på Lolland-Falster på en helt anden måde end da han var helt ung og forlod landsdelen.

Hvilken type leder er du?

”Det driver mig at se mennesker, der får sat retning og motivation, og får udviklet sig selv både personligt og fagligt og se dem shine og træde i karakter. Vi bruger meget at forfremme egne medarbejdere og køre dem op i organisationen. Vi gør meget ud af at motivere medarbejderne til at ville mere,” siger Jakob Søndergaard Nielsen.

Det kan være at få unge ind på arbejdsmarkedet, og her er Metalcolour partner med Guldborgsund Kommune i den såkaldte Unge garanti.

”Vi har en ung, der gik fra 10 timer til at starte med til i dag at være på fuldtid på under et år. Det er helt fantastisk. Han havde i en alder af 25 år aldrig været på arbejdsmarkedet før, og han er i dag en af vores bedste medarbejdere. Det motiverer mig,” siger Jakob Søndergaard Nielsen.

Forandring og udvikling kombineret med udfordringer er det brændstof, der driver Jakob Søndergaard Nielsen. Det er ikke med de store armbevægelser eller iscenesættelse. Han gør det bare.

”Jeg er ikke bleg for at ændre mig selv. Hvis det ikke er rigtigt, det vi gør nu, så vi må ændre det og det starter med mig. Det er en motivation for mig selv, at jeg udvikler mig personligt. Det er også derfor, at jeg involverer mig i andre ting udenfor Metalcolor for at lære og suge til mig,” siger Jakob Søndergaard Nielsen.

Han er Bestyrelsesleder for Dansk Industri Lolland-Falster og uddannelsesinstitutionen CELF samt nu også nyvalgt medlem af Business Lolland-Falsters bestyrelse.

”Det er vigtigst for mig at skabe resultater sammen med andre. Jeg har ikke brug for at få ret. Jeg siger i dag ja til mange ting for at kunne bidrage. Det er en del af min identitet. Min gnist for at ville mere og være noget for nogen gør, at jeg er der, hvor jeg er i dag.”

Vi kan ingenting alene – vi kan noget sammen.

Udgivet

23. maj 2024