Flasker med Roum på bord
Tilbage til oversigten

Potentiale for iværksætter-boom

“Der er et ret stort skred i gang, og i Vækstfonden ser vi flere og flere fødevarevirksomheder, der flytter sig med samme hastighed som en tech-virksomhed”, siger Anders Tofte, porteføljechef i Vækstfonden.

I første kvartal af 2021 var hele 20% af antallet af investeringer i Danmark således rettet mod de såkaldte Food- og AgTech startups.

Danmark har brug for iværksættere, og klimaet og klodens voksende befolkning har brug for nye løsninger inden for fødevareproduktion. Derfor er landbrug og fødevarer omdrejningspunkt for, hvad der meget vel kan blive et væksteventyr i de kommende år. Det er godt for Lolland-Falster, og det har da også sat nogle konkrete tiltag i gang.

Lokalt netværk og faciliteter

Et eksempel er fødevarenetværket Muld, som samler Lolland-Falsters fødevarevirksomheder i en fælles, slagkraftig salgs-, logistik- og samarbejdsorganisation. Netværket er forankret i Business Lolland-Falster, der bidrager med væsentlige ressourcer og har et tæt samarbejde om indsatsen med kommunerne og andre lokale aktører.

Business Lolland-Falster er også aktiv i forhold til etableringen af et Muld-fødevareudviklingsmiljø i Sakskøbing. Her vil være både test- og produktionsfaciliteter, og netop nu er en ærteafskaller* ved at blive installeret. Der er kun to af slagsen i Danmark, og maskinen giver helt nye muligheder for at levere og teste lokale råvarer til fødevareindustrien baseret på ærter. Muld-netværket er et tæt samarbejde med lokale medlemsvirksomheder, og stærk opbakning fra Kommunerne og Museum Lolland-Falster.

Oplagt sted at investere

”Lolland-Falster har altid været dygtig til landbrug og fødevarer, og der er en øget bevidsthed om, at landsdelen har en styrkeposition her. Der sker så meget på det her område, så det er blevet meget mere interessant investerings- og finansieringsmæssigt”, siger Jonas Kristiansen, direktør i Vækstfonden med ansvar for Region Sjælland.

Lolland-Falster er et oplagt sted at investere i initiativer inden for landbrug og fødevarer, fortæller han, og Vækstfonden er klar med finansiel opbakning til at udvikle virksomheder i regionen.

Foto: Patrick Kirkby

*Ærteafskalleren er en del af projektet “Planteproteiner til fødevarer”, som er støttet af Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Europa investerer i landdistrikterne . Læs mere om projektet her.

Udgivet

1. december 2021