Ilerwork
Tilbage til oversigten

Spanske unge søger mod Lolland-Falster

Manglen på arbejdskraft på Lolland-Falster giver travlhed hos et spansk rekrutteringsfirma, der ser stort potentiale i at hjælpe virksomheder med at skaffe international arbejdskraft fra Sydeuropa.

Det spanske rekrutteringsfirma Ilerwork har travlt med at rekruttere arbejdskraft fra Spanien, Portugal og Italien til virksomhederne på Lolland-Falster.

Det er Jesus Lafuente fra Ilerwork, der i november var på rundtur til en række virksomheder på Lolland-Falster for at drøfte international rekruttering af arbejdskraft fra Sydeuropa.

”Det er vores opgave at bygge en bro mellem erhvervslivet på Lolland-Falster og den internationale arbejdskraft, der kan rekrutteres i Spanien, Italien og Portugal,” siger Jesus Lafuente, der er direktør i Ilerworks.

Ilerwork har kontor to steder i Spanien – i storbyerne Lleida og Tarragona og de er ved at etablere kontor i Barcelona. Det er en familieejet virksomhed, der de seneste 11 år har arbejdet med rekruttering af arbejdskraft til virksomheder indenfor industri, infrastruktur, energi og byggeri.

Lolland-Falster er blevet satsningsområde for det spanske rekrutteringsfirma, der kom i forbindelse med Business Lolland-Falster gennem et EU-projekt, som den spanske regering satte i gang.

”Der er brug for international arbejdskraft på Lolland-Falster, og vi så at der var et marked med stort potentiale. Jeg har aldrig oplevet et marked og område, hvor der er så stort et potentiale. Femern forbindelsen til Tyskland giver Lolland-Falster en central placering i Europa og det gør det interessant for international arbejdskraft at søge mod Lolland-Falster,” siger Jesus Lafuente.

Traditionelt har virksomhederne i Danmark hentet international arbejdskraft i Polen og Rumænien. En aktuel opgørelse fra Dansk Industri viser, at 19 % kommer fra Polen og 7 % fra Rumænien.

”Det undrer mig, at der ikke er flere virksomheder, der har set mod Sydeuropa, når de har rekrutteret internationalt. Det vil ændre sig i de kommende år er jeg overbevist om. Der er mange unge spaniere, der er motiverede for at tage job i udlandet,” siger Jesus Lafuente.

Høj arbejdsløshed i Spanien

Der er relativ høj arbejdsløshed i Spanien, hvor den i anden kvartal af 2023 lå på knap 12 %. Blandt unge i alderen 18 til 25 år er 26 % arbejdsløse, og dermed har Spanien EU’s højeste ungdomsarbejdsløshed. Derfor er de unge i stigende grad begyndt at søge nordpå for at få arbejde. Ifølge Jesus Lafuente er de alle gode til engelsk og har en uddannelse.

”Det er økonomisk attraktivt for unge spaniere at tage til Danmark for at arbejde. De gør det også for at prøve at arbejde internationalt og få erfaring med det. Der er bedre forhold i Danmark end i Spanien og det tiltrækker også mange, når vi søger efter kandidater til danske virksomheder. F.eks. er arbejdstiden 50 timer om ugen i Spanien mod de 37 timer i Danmark,” siger Jesus Lafuente.

Det er især unge spaniere, der gerne vil til Danmark. De er mere internationalt orienterede og vil gerne ud at se verden.

”Vores erfaringer er gode og danskerne har taget rigtig godt imod deres nye internationale kolleger. De kan godt lide at være i Danmark, hvor de føler at de danske kolleger har taget godt imod dem,” siger Jesus Lafuente.

Ilerwork gør det nemt for danske virksomheder at rekruttere internationalt. Rekrutteringsvirksomheden tager sig af selve rekrutteringen og udvælgelse af kandidater i samarbejde med virksomheden samt den vigtige del med at onboarde de nye internationale medarbejdere i de danske virksomheder.

”Vi støtter virksomheden hele vejen fra rekruttering, udvælgelse til selve onboardingen med at hjælpe med alt det praktiske med CPR-nummer, arbejdstilladelser og bankkonto.  Hvis det viser sig at det ikke går og kandidaten rejser hjem, så skaffer vi hurtigt en ny medarbejder til virksomheden,” siger Jesus Lafuente.

En af de første opgaver Ilerwork løste var rekruttering af operatører til Crispy Foods i Nakskov. De fandt 4 nye spanske medarbejdere til virksomheden på kort tid og alle fire spanske medarbejdere er faldet godt til i Nakskov.

Mangel på arbejdskraft skaber behov

En prognose fra Dansk Erhverv viser, at den demografiske udvikling er den største udfordring i Europa og Danmark og i særdeleshed på Lolland-Falster: Der bliver flere ældre og færre i den arbejdsduelige alder.  Frem mod 2040 vil der i Guldborgsund Kommune blive 4.300 færre i alderen 20-69 år, mens der i Lolland Kommune ifølge prognoserne bliver 4.500 færre.

Mangel på Arbejdskraft

Lagt oveni den udvikling er at såvel eksisterende virksomheder som de planlagte grønne energivirksomheder i de kommende år skal bruge mange nye medarbejdere.

Blandt andet skal det spanske teknik-konsortium FSC (Femern Sice Cobra), der skal stå for el- og vvs-installationerne i Femern-tunnelen, rekruttere op imod 600 medarbejdere.

Samlet set kan der være tale om op imod 1000 til 1500 nye job de kommende år på Lolland-Falster, der skal rekrutteres medarbejdere til.

”Der er en massiv opgave, der venter. Det er mange medarbejdere, der skal findes, og det bliver nødvendigt at hente en del af arbejdskraften udefra. Her kan vi hjælpe virksomhederne med at finde de rigtige medarbejdere i Spanien, Portugal og Italien, hvor det er muligt at finde så mange medarbejdere på kort tid,” siger Jesus Lafuente.

Udgivet

29. november 2023