Tilbage til oversigten

Stor politisk interesse for at høre om grønne milliardinvesteringer

Den kommende gasledning skaber et boom for biogas og grøn omstilling. Kandidater til folketingsvalget mødte en af Lolland-Falsters kommende grønne virksomheder, hvis bæredygtige vision og produkter rækker langt ud over landets grænser.

Cirka 25 kandidater til folketingsvalget havde valgt at tage imod en invitation fra Business Lolland-Falster og DI Lolland-Falster til informationsmøde mandag om landsdelens grønne omstilling. Nordic Sugar i Nykøbing F. stillede lokaler til rådighed og gav afslutningsvis deltagerne en guidet tur på sukkerfabrikken.

Politisk prioritering

“Vi er meget taknemmelige for, at så mange tog sig tid til at sætte sig ind i den meget positive udvikling, vi står overfor i kraft af den kommende gasledning til Lolland-Falster”, siger Steffen Lund, Investeringschef hos Business Lolland-Falster.

Blandt deltagerne var bl.a. Kasper Roug (Socialdemokratiet), René Christensen (Dansk Folkeparti), Iben Krog (Venstre), Anne Valentina Berthelsen (SF), Rune Kristensen (Konservative) og Peter Skaarup (Danmarksdemokraterne).

6 milliarder og 420 job

Der er nye virksomhedsetableringer på vej til Lolland-Falster for 6 mia. kr., og de bringer 420 nye jobs med sig. Kandidaterne blev på mødet præsenteret for en af dem. Kristian Bennetsen, Director for Hveiti Ingredients, fortalte om Danmarks første hvederaffinaderi, der i de kommende år bliver opført på en 100.000 m2 grund i Nakskov.

Virksomheden leverer to hovedprodukter: glutenprotein og bioplast (PLA), der er et biologisk alternativ til plast. Råvaren er hvede, og den er der meget af på Lolland-Falster, men Kristian Bennetsen slog fast, at adgangen til en stabil gasforsyning via den kommende gasledning har været afgørende for virksomhedens beslutning om en placering på Lolland-Falster.

Vil være 100% bæredygtig

“Vi skal have et 100% verificeret grønt produkt”, fortalte Kristian Bennetsen, der gennemgik de mange bæredygtighedselementer, som produktionen indeholder. Hvad de færreste sikkert var klar over, er at en hvedemark binder 40% mere CO2 end en skov på samme areal, fortalte Bennetsen. Årligt eksporteres næsten 1.000 ton hvede til udlandet, bl.a. fra Lolland-Falster, hvoraf en del går til produktion af biobrændstof, fordi kvaliteten er for lav til bagning. Hveiti Ingredients vil i stedet omdanne hveden til glutenprotein, der kan erstatte udenlandske produkter til berigelse af dansk bagemel.

Gasledningen er et must

Desuden kan virksomheden levere et alternativ til fiskefoder, hvilket vil mindske fiskeriet af foderfisk. Glukosen fra hveden kan omdannes til et biologisk alternativ til plast, hvilket kan indgå i produktion af tekstil, fødevareemballage og meget mere.

På spørgsmålet om, hvordan Hveiti Ingredients vil forholde sig, såfremt gasledningen skulle blive stoppet, svarede Kristian Bennetsen: “Så har vi nok en grund til salg i Nakskov, for så er vi nødt til at finde et andet sted”.

Det bliver dog ikke nødvendigt, fortæller Investering Steffen Lund.

“Vi noterer os, at der politisk er massiv opbakning til regeringsbeslutningen om gasledningen, der blev truffet for knap to år siden. Men selvfølgelig vil der altid være kritiske røster omkring ny infrastruktur, som jo også næsten har tradition for at gå over budget. Derfor var det vigtigt for os, at vi på mødet kunne lægge alle tilgængelige informationer frem helt åbent. Gasledningen er en meget klar styrkelse af den grønne omstilling både lokalt og nationalt. Med informationsmødet har vi givet politikerne nogle meget konkrete oplysninger og eksempler på, hvad der er i vente”, siger Steffen Lund.

Lolland-Falster bliver storleverandør af biogas

På mødet fik folketingskandidaterne også en gennemgang af den planlagte biogasproduktion på Lolland-Falster. Hele fire ny biogasanlæg er på vej. Årsagen er at muligheden for at kunne levere biogas direkte til det nationale gasnet via gasledningen gør biogasproduktion økonomisk bæredygtig. De fire biogasanlæg vil tilsammen producere 3-4 gange mere biogas, end sukkerfabrikken forbruger. Det betyder, at gasledningen ikke, som oprindeligt planlagt, skal bringe naturgas til Lolland-Falster. Det bliver i stedet en forsyningslinje af biogas fra Lolland-Falster til danske gasnet.

“Det er en meget spændende og grøn tid, vi ser ind i på Lolland-Falster. Vi kommer til at se forskellige erhverv indgå i nye sammenhænge og sektorkoblinger og sammen bidrage til CO2-reduktion og klimakamp på et niveau som er ret unikt”, siger Steffen Lund.

Udgivet

25. oktober 2022