Fødevaremesse 2023 i Sakskøbing
Tilbage til oversigten

Succes for lokal fødevaremesse

Der var stor opbakning til den første lokale fødevaremesse, der fandt sted 27. marts 2023 i Sakskøbing. Lokale producenter af fødevarer og drikkevarer på Lolland-Falster præsenterede deres produkter for et stort fremmøde af professionelle aftagere.

Visitkortet var i høj kurs mandag formiddag i restaurant Sukkertoppen i Sakskøbing. Der blev nemlig udvekslet mange visitkort mellem deltagerne til den første lokalt orienterede fødevaremesse på Lolland-Falster.

25 forventningsfulde producenter var mødt op for at præsentere deres produkter for et stærkt fremmøde af lokale professionelle indkøbere fra især restauranter og dagligvarebutikker.

Der blev smagt, duftet, tygget og mærket efter på alle de lokale produkter indenfor fødevarer og drikkevarer.

Diego Principato fra Pasta Principato på Fejø havde gang i gryden for at koge frisk ravioli – og duften var ikke til at tage fejl af. Den fortjener at komme ud i flere køkkener – hvad enten det er på restauranter eller i private hjem.

Diego Principato

”Jeg håber at få flere kontakter blandt de lokale restauranter og butikker, som er med her i dag,” siger Diego Principato, der etablerede sig som pastaproducent for 5 år siden på Fejø.

Formålet med Fødevaremessen var netop at skabe kontakt mellem de lokale fødevareproducenter og de professionelle indkøbere fra butikker, storkøkkener og restauranter.

Det var forretningsudvikler Michael Møller fra Business Lolland-Falster, der er tovholder i MULD Lolland-Falster netværket som sammen med projektleder Malene Haarbo Jørgensen fra Visit Lolland-Falster stod for Fødevaremessen.

”Det gik godt, og det var interessant at se og høre på mødet mellem producenter og aftagere. Det er min oplevelse, at de var glade for at få muligheden for at tale sammen. Det er dejligt, at der bakkes op om initiativet,” siger Michael Møller fra MULD Lolland-Falster.

Fødevaremesse i Sakskøbing

Fælles afhentning

Gennem messen skulle det også klarlægges om der var basis for at etablere afhentning og levering af lokalt producerede fødevarer.

Det skete gennem et spørgeskema, som forretningsudvikler Michael Møller fra Business Lolland-Falster gerne ville have tilbage i udfyldt stand fra så mange af dagens gæster som muligt. Og det fik han.

Tilbagemeldingen fra deltagerne i Fødevaremessen 2023 var overvejende klar: Der er interesse for at etablere et lokalt salgssted i Sakskøbing med produkter fra fødevareproducenterne fra Lolland-Falster.

”Vi vil arbejde videre med ideen nu, hvor vi har fået så positive tilkendegivelser fra dagens deltagere,” siger Michael Møller.

God interesse fra lokale indkøbere

Kirsten Skovsby er køkkenchef for Fælleskøkkenet, der leverer mad til 2500 borgere hver dag. Hun er meget interesseret i at aftage lokalt producerede fødevarer og gerne i større omfang end de gør i dag.

Fælleskøkkenet køber blandt andet svinekød og kartofler fra lokale producenter, og det er noget køkkenets mange kunder er glade for.

”Vi vil gerne bruge lokalt producerede fødevarer, når vi laver mad til vores kunder. Det er afgørende for os, at der er en balance mellem kvalitet og pris. Samt at de lokale producenter kan levere de mængder vi har brug for,” siger Kirsten Skovsby fra Fælleskøkkenet.

Fedt med lokalt på tallerkenen

Med på Fødevaremessen var også Lea Dam Jensen fra Restaurant Ö i Nysted. Hun er køkkenchef på den succesfulde restaurant og for hende er det vigtigt, at hun kan få lokalt producerede råvarer, når der skal laves mad til gæsterne.

Lea benyttede messen til at tage et hurtigt salgsmøde med grøntsagsproducenten Marias Lollandske Mark.

Der blev smagt og duftet til de friske salater, kål og krydderurter, som Maria Birna Arnardottir dyrker i Abed på Lolland. Hun har specialiseret sig i at producere special grøntsager med fokus på kvalitet, bæredygtighed og sporbarhed.

”Vi vil gerne have kvalitets råvarer, og det er fedt at kunne bruge dem til at styrke vores storytelling. De smager godt, og det er med stolthed, at vi sætter det på menuen. Vores kunder synes det er fedt, at vi kan fortælle hvor og hvem der har produceret råvarerne,” siger Lea Dam Jensen.

MULD Lolland-Falster vil nu arbejde videre med planerne om at etablere et fælles salgsselskab og udleveringssted i Sakskøbing.

Fødevaremessen er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse gennem projektet Danmarks Maddestinationer.

Udgivet

31. marts 2023