Rask El
Tilbage til oversigten

Sygdom satte gang i generationsskifte hos Rask

Rask El kan se tilbage på et velgennemført generationsskifte. Hemmeligheden er ifølge den nye og den tidligere ejer, at det er forberedt over mange år og taget i faser.

Søren og Jacob havde vidst det i halvandet år, men alle andre anede ikke noget. Aftalen om at tage over for Søren Rask som ejer af Rask El var lavet.

Men nu skulle alle andre have det at vide, og det blev ved virksomhedens 25 års jubilæumsfest i 2023 at den store nyhed blev offentliggjort. Alle medarbejdere, venner, familie og bekendte var samlet, da Søren Rask tog ordet og afslørede hemmeligheden under jubilæumstalen.

Generationsskiftet var på plads – Rask El var solgt til Jacob Goldbeck, der fra 1.juli 2024 overtog den virksomhed, som Søren Rask sammen med hustruen Ulla havde bygget op gennem 25 år.

”Der blev sgu stille i lokalet et øjeblik,” siger Søren Rask. Nyheden kom som et chok for alle selvom medarbejderne godt vidste, at der var noget på vej.

”Medarbejderne tog godt imod nyheden, da de lige havde sundet sig. De vidste godt, at det var den vej det gik, da jeg gennem længere tid havde taget over på den daglige drift. Men de vidste ikke, at vi havde lavet aftalen om at jeg overtog virksomheden,” siger Jacob Goldbeck.

Jacob Goldbeck og Søren Rask fra Rask El

Vi møder Søren Rask og Jacob Goldbeck en formiddag på kontoret i Maribo. Der er ro på – så meget ro der nu kan være i en travl installatørvirksomhed – men der er ro i sindet hos Søren og Jacob. Søren Rask, der i dag er 58 år, er på vej på ”pension” som ejer og direktør for Rask El, og han har overdraget nøglerne til virksomheden til Jacob Goldbeck på 40 år.

Generationsskifte forberedt i lang tid

Rask El, der er en af Lolland-Falsters større installatørvirksomheder, er blevet solgt og bevaret på lokale hænder gennem et succesfuldt gennemført generationsskifte. Et generationsskifte, der er forberedt og eksekveret over næsten 10 år.

”Det sidste skridt i generationsskiftet har gjort det let for Søren at trække sig tilbage, fordi vi har øvet os på det i lang tid. Der har været god tid til at sætte sig ind i tingene, og hvordan gør vi det. Det er kommet naturligt, og kunder, leverandører og alle andre har også set det som en naturlig ting, fordi vi har haft aftalen på plads på forhånd og stille og roligt arbejdet hen mod det,” siger Jacob Goldbeck.

Generationsskiftet i Rask El, der har 72 ansatte, er blevet forberedt i meget god tid.

Det første skridt blev taget i 2013, da Søren Rask tog initiativ til at gøre Jacob Goldbeck til medejer med en anpart på 5 % af virksomheden. Jacob var ansat i 2010 som overmontør, og Søren Rask var meget tilfreds med hans indsats.

”Han gjorde det godt, og derfor var min tanke, at han ikke skulle arbejde for andre. Derfor tilbød jeg Jacob at blive medejer,” siger Søren Rask. Tanken var ikke dengang på generationsskifte, men på at fastholde en dygtig medarbejder.

Det lå ellers ikke i kortene hos Jacob, at han skulle være selvstændig med egen virksomhed.

”Jeg var glad for at være i virksomheden, så hvorfor ikke prøve det, og det har vist sig at være det helt rigtige. Jeg havde været der nogle år og kunne se, at hvis man fandt på nye ting, så var der ikke langt fra tanke til handling. Hvis det er det, der er holdningen, og det er sjovt, så er det jo ikke det værste sted at være, tænkte jeg. Derfra er det er gået slag i slag,” siger Jacob Goldbeck.

Han sagde ja til den første andel på 5 % og i 2016 købte Jacob Goldbeck yderligere en del af virksomheden og ejede nu 25 % af Rask El. På det tidspunkt var tanken om et egentligt generationsskifte af virksomheden stadig ikke aktuel hos Søren Rask.

Sygdom satte gang i skiftet

Når man hedder Rask til efternavn, så kan det virke som skæbnens ironi, at det netop bliver alvorlig sygdom, der sætter gang i den sidste del af generationsskifteprocessen. Søren Rask blev ramt af sygdom i 2016.

”Jeg blev syg med kræft i munden og jeg finder ud af, at jeg faktisk er undværlig. Virksomheden kan sagtens køre selvom jeg ikke er der. Jeg var heldig at blive helbredt, men der blev sat nogle tanker i gang om, at der er andet i livet end Rask El. Jeg var klar til at tage det sidste skridt i generationsskiftet, og vi begyndte at tale om det,” siger Søren Rask.

Søren Rask kunne også mærke, at han under sygdommen mistede noget af sit drive og kræfter.

”Hvis ikke man udvikler, så afvikler man. Det er jo mit gamle mantra. Det var også en af grundene til, at jeg tog Jacob ind. For jeg var kommet til et stadie, hvor jeg ikke kunne udvikle mere selv i virksomheden,” siger Søren Rask.

Derfor blev det Jacob

Når man er i et lokale sammen med de to raske svende, at det er tydeligt, at der er stor menneskelig og faglig respekt mellem Søren og Jacob. Det spillede også en afgørende rolle for Søren Rask, da den endelige beslutning om at sælge ”livsværket” til Jacob blev taget.

”Det at være selvstændig er jo én ting, og det at være ansat er en anden ting. Der er mange, der gerne vil være selvstændige, men der er ikke ret mange, der både kan og vil. Der så jeg hurtigt, at Jacob var en af dem, der både kan og vil være selvstændig. For havde han ikke haft evnen til det, så var vi aldrig kommet så langt, og vi havde stoppet det,” siger Søren Rask.

Økonomien i et generationsskifte spiller naturligvis en rolle. Sådan var det også i forhandlingerne mellem Søren og Jacob.

”I et generationsskifte skal man selv være klar til det, og der er også en kæmpe faktor at kunne løfte økonomien. Det har næsten taget 10 år at få bygget noget volumen på for mig. Søren havde jo ikke foræret forretningen væk, hvis det var sådan, at man ikke kunne løfte økonomien,” siger Jacob Goldbeck.

På trods af at økonomien er afgørende, så var det alligevel den del af generationsskiftet, der blev diskuteret mindst undervejs.

”Da vi var enige om, hvordan tingene skulle køre, og jeg var klar til at stå af racet, så har det faktisk kørt nemt derfra. Også med at få prissat virksomheden. Vi kan i dag begge sige, at vi har en win-win situation, hvor både sælger og køber er fuldt ud tilfreds med det færdige resultat,” siger Søren Rask.

Rask El fortsætter som lokalt ejet virksomhed og selvom den nu er ejet af Jacob Goldbeck, skifter den ikke navn.

”Det er jo Rask El, vi er kendt for. Vi er kendt på brandet de raske svende. og det er jo det, vi er,” siger Jacob Goldbeck.

”Jeg er meget stolt af, at den kører videre på lokale hænder, og at medarbejderne får så lille en omvæltning som muligt,” siger Søren Rask.


Gode råd ved generationsskifte:

Vær ydmyg: Søren Rask understreger vigtigheden af ydmyghed og respekt for virksomhedens ressourcer. Han mener, at det er vigtigt at sende de rigtige signaler til medarbejderne og undgå at prale med succesen.

Start tidligt: Jacob Goldbeck anbefaler at starte generationsskifteprocessen før man fylder 55 år. Søren Rask mener, at det er vigtigt at give slip, mens man tør, da man med alderen kan blive mere “sær” og have sværere ved at se løsninger.

Find den rigtige person: Søren Rask understreger vigtigheden af at finde en person med både evnen og lysten til at være selvstændig. Han fremhæver Jacob Goldbeck’s drive, faglige dygtighed, evne til at håndtere kunder og medarbejdere samt støtten fra hans familie.

Gradvis overdragelse: Både Søren Rask og Jacob Goldbeck fremhæver fordelene ved en gradvis overdragelse. Jacob Goldbeck startede som “driftsdirektør i lære”, hvor han lærte at styre den daglige drift under Sørens vejledning. I det sidste år før overdragelsen fungerede han som “ejer i lære” og fokuserede på at sætte sig ind i ejerrollen.

Åben kommunikation og tillid: En god kemi og evnen til at arbejde sammen er afgørende. De fremhæver vigtigheden af at kunne diskutere uenigheder åbent og konstruktivt og finde kompromisløsninger. De har også fra starten haft en klar aftale om, hvordan de skulle håndtere situationen, hvis generationsskiftet ikke fungerede.

Involver banken tidligt: At have en sund forretning og en god relation til banken er afgørende. Banken har været en aktiv medspiller i processen og har støttet den gradvise overdragelse.

Udgivet

12. november 2024