Tilbage til oversigten

Travlhed med byggeri og anlæg i Guldborgsund

Guldborgsund kommune står midt i noget, der godt kan betegnes som et mindre byggeboom, hvor investeringer for flere milliarder kroner skal forvandle bybilledet, styrke boligmarkedet og erhvervslivet.

Guldborgsund kommune står midt i noget, der godt kan betegnes som et mindre byggeboom, hvor investeringer for flere milliarder kroner skal forvandle bybilledet, styrke boligmarkedet og erhvervslivet samt skabe hundredvis af nye arbejdspladser.

Over de næste ti år skal Guldborgsund Kommune bygge, renovere og modernisere for mere end én milliard kroner – særligt på ældre- og plejeboligområdet.  

Private er i gang med boligbyggeri flere steder i kommunen.

Dertil kommer en række store private erhvervsprojekter, der de kommende år kan skabe hundredvis af nye arbejdspladser, hvis de realiseres som forventet.

Stor satsning på ældre- og plejeboliger

Borgmester Simon Hansen kunne på den årlige Bygge- og Anlægskonference på Lolland-Falster oplyse, at en af de største investeringer længe i Guldborgsund Kommune sker på plejecenterområdet de kommende 10 år. Mange af kommunens eksisterende plejecentre er nedslidte, og derfor er en omfattende modernisering på vej.

”Vores ældre medborgere fortjener bedre rammer, og det samme gør de medarbejdere, der passer dem. Det er en ambitiøs plan, men den er nødvendig,” siger borgmester Simon Hansen Guldborgsund Kommune.

Havneområde i Nykøbing under stor forvandling

Et af de markante projekter i Guldborgsund kommune bliver revitaliseringen af havneområdet i Nykøbing Falster. Nedrivningen af det gamle slagteri er i gang og området skal omdannes til et grønt byrum med rekreative faciliteter, cykelparkering og nye stiforbindelser.

Desuden bliver Markedshallen renoveret, et ungeområde skal etableres, og i 2026 står et nyt svømmeområde færdigt. De første 60-70 boliger i det nye havnekvarter bliver snart sendt i udbud.

”Der kommer virkelig til at ske mange ting i løbet af 2025 og starten af 2026 på havneområdet i Nykøbing,” siger Simon Hansen.

Højt aktivitetsniveau presser planlægning

Antallet af bygge- og anlægsplaner giver stor travlhed i Guldborgsund Kommunes planafdeling. Afdelingen har modtaget ønsker om ikke færre end 56 nye lokalplaner fra blandt andet private udviklere, som f.eks. ønsker at etablere turistfaciliteter eller opføre nye rækkehuse.

Der arbejdes aktivt på 16 nye lokalplaner og for at sikre at ressourcerne bruges rigtigt har kommunens Teknik-, Klima- og Miljøudvalg besluttet og prioriteret, hvilke lokalplaner der yderligere skal igangsættes i 2025.

”Vi oplever alt for tit, at vi laver en lokalplan, og så bliver den ikke brugt til noget. Vi er alle bedst tjent med, at vi bliver meget skarpere i prioritering og i den indledende dialog. Derfor bliver den indledende dialog vigtig, så vi kan få prioriteret rigtigt og lave lokalplaner, der rent faktisk udmønter sig til noget, der er til glæde og gavn for os alle sammen bagefter,” siger Simon Hansen.

Private investeringer og erhvervsudvikling

Det er ikke kun kommunale projekter, der sætter skub i byggeriet.

Der er også fuld gang i det private boligbyggeri rundt om i kommunen med boligbyggeri i blandt andet Nykøbing og Sakskøbing.

”Vi vil opleve over de næste par år, at der virkelig kommer mange nye boliger i kommunen,” siger Simon Hansen.

Nyt erhvervsområde på vej

Business Lolland-Falster og kommunen arbejder tæt sammen om den fortsatte udvikling af Business Park Falster ved afkørsel 43 Nørre Alslev og et nyt erhvervsområde ved Ønslev ved afkørsel 44.

Der har været en ny lokalplan i høring for Business Park Falster, og den forventes vedtaget i slutningen af april. Det er en ny lokalplan, der blandt andet gør det muligt at etablere datacenter i erhvervsområdet. Samtidigt har kommunen sendt resten af erhvervsarealerne på 332 hektar i udbud.

”Vi håber meget på, at den interesse, der har været for at lave et datacenter, også kommer til at udmønte sig i et konkret projekt. Vi håber på, at der er nogen, der byder ind på det. Det kunne være ekstremt interessant med et datacenter dels fordi det er kæmpestort med mange arbejdspladser i hele anlægsfasen, og dels fordi det vil give op mod 100 arbejdspladser i driftsfasen. Det er ret meget i en Guldborgsund kontekst,” siger Simon Hansen.

Samtidigt er en af virksomhederne i Business Park Falster – Dansk Stilladsservice – i gang med at udvide.

Også ved Ønslev ved afkørsel 44 er der gang i planerne. Her arbejdes der på at etablere en såkaldt ”Safe Park” for lastbilchauffører, hvor der skal bygges faciliteter til overnatning, indkøb og hvil. Det kan skabe op til 100 nye arbejdspladser. Her går Guldborgsund Kommune nu i gang med at udarbejde en lokalplan, der muliggør etablering af ”Safe Heaven Europe”, som projektet hedder.

”Det er de store logistikselskaber ude i Europa, der gerne vil kunne tilbyde et sikkert sted til deres chauffører. Det er et kæmpe område, hvor der vil blive skabt en 70-100 arbejdspladser. Det er ikke hver dag, vi ser det i kommunen,” siger Simon Hansen.

Femern-forbindelsen skaber momentum

Borgmester Simon Hansen ser byggeboomet som en del af den ventede udvikling, der følger i kølvandet på Femern Bælt-tunnelforbindelsen. Det nye erhvervsområde ved afkørsel 44 på Sydmotorvejen er eksempel på en af de store investeringer, der er affødt af Femern Bælt-tunnelen.

”Det er de potentialer, vi har ventet på. Placeringen af Safe Heaven Europe ligger lige i krydset mellem E55 og E47 ved afkørsel 44. Placeringen er interessant, fordi vi både får trafikken fra den nye Femern forbindelse og trafikken, der kommer fra Østeuropa via Gedser-Rostock færgen. Det har vi gået og ventet på, og nu kommer der sådan en ketchup-effekt, hvor det hele kommer på en gang,” siger Simon Hansen.

Udgivet

3. april 2025