Biomasse på Lolland-Falster
Tilbage til oversigten

Biomasse kan blive Lolland-Falsters grønne guld

2023 udgaven af Dansk Bioøkonomi Konference på Engestofte Gods på Lolland sætter fokus på at fremtidens afgrøder fra jordbruget bliver en væsentlig del af den grønne omstilling.

Sukkerroer er kendt som det hvide guld på Lolland-Falster.

I fremtiden bliver alle afgrøder fra jordbruget det grønne guld på Lolland-Falster, der både skaffer nye arbejdspladser og sikrer, at vi når de nødvendige og skrappe klimamål. Hvis den grønne omstilling skal være en bæredygtig omstilling, så skal jordbrugets afgrøder i spil på helt nye måder.

Landbruget skal i fremtiden ikke bare producere fødevarer, men det skal også levere biobaserede råvarer til byggeri, tøj og forbrugsgoder i almindelighed.

”Den biomasse, der ikke kan spises, kan dække andre behov som materiale til huse, klæder og forbrugsgoder. Vi er kun i begyndelsen af den grønne omstilling, hvor vi skal gå fra fossile råstoffer til biomasse som råstof,” siger Mette Jørgensen, der er programkoordinator for Bioøkonomisk vækstcenter i Guldborgsund kommune.

Roemark på Falster

Budskabet kommer som optakt til den kommende 2-dages konference Dansk Bioøkonomi Konference, der finder sted 4. og 5. oktober på Engestofte Gods på Lolland. Det er 8. gang konferencen finder sted, og bioøkonomi er blevet så hot et emne, at konferencen for første gang er udvidet til to dage. Det er muligt at tilmelde sig både begge dage og en af dagene.

Mette Jørgensen er projektleder på konferencen, og ser frem til at kunne præsentere et meget aktuelt og ambitiøst program for deltagerne.

”Vi står overfor en 100-års begivenhed på Lolland-Falster, hvor vi har muligheden for at skabe mange nye arbejdspladser. Bioøkonomi er kommet mere og mere i fokus i de seneste år og det giver os en stor mulighed for at Lolland-Falster kan levere biomasse, der kan bruges til andet end fødevarer,” siger Mette Jørgensen.

Formålet med konferencen er at give deltagerne ny viden og netværk til samarbejde om nye bæredygtige produktioner og produkter, hvor styrkede økosystemer og øget biodiversitet er en del af løsningerne. Visionen er, at biomasse fra land og vand dyrkes, høstes og anvendes bæredygtigt i et biobaseret regenerativt samfund. Konferencen skal medvirke til at indløse bioøkonomiens potentiale i Danmark.

SE PROGRAM

Der er to hovedspor på konferencen. På førstedagen er det ”Danmark som råstof-land: Hvordan får vi de nye grønne værdikæder i spil”, der bliver sat på dagsordenen. På andendagen handler det om hvordan vi sikrer, at produktion både gavner biodiversitet og klima?

”Danmark er er fødevareland, og vi har været vant til at importere mange af de materialer, som vi bruger til at lave tøj og til byggematerialer.  Vi har nu muligheden for at lave en grøn omstilling og sikre os at vores materialer i fremtiden kommer fra jorden,” siger Mette Jørgensen.

Stort erhvervspotentiale i bioøkonomien

På trods af klimaforandringer så forventes det at Danmark fortsat vil være et af klodens bedste steder at dyrke jorden.

”Landbruget kan levere erstatningen for olie som råstof i mange af fremtidens materialer. Det kan give mange nye virksomheder og arbejdspladser på Lolland-Falster, fordi biomassen skal bruges der hvor den er. Derfor er bioøkonomien et område med stort erhvervspotentiale i Danmark og særdeleshed på Lolland-Falster,” siger Steffen Lund, der er investeringschef hos Business Lolland-Falster.

Konferencen henvender sig bredt til jordbrugere, virksomheder, iværksættere, forskere, investorer, interesseorganisationer, myndigheder og alle andre interesserede.

Tilmelding her

Udgivet

28. august 2023