Tilbage til oversigten

Guldbarre og rutsjebane på grøn strøm fra LF

Lolland-Falster sætter (ENDNU MERE) grøn strøm til dansk erhvervsliv – det skete ved indvielsen af Better Energys solcellepark ved Hoby, hvor otte store danske virksomheder nu får leveret grøn strøm fra.

Solen bragede tirsdag ned fra en skyfri himmel over Hoby Solcellepark på Sydlolland og vinden var frisk. Den perfekte dag at præsentere den grønne omstilling i praksis på Lolland-Falster for gæster fra nær og mest fjern.

Det gode vejr betød at der var fuld power på produktionen af grøn strøm fra Better Energys solcellepark og det gav optimale rammer til at indvie deres nyeste solcellepark.

Hoby Solecellepark

55 hektar jord ved Hoby, hvor der før blev dyrket kartofler og gulerødder, er nu omdannet til en energipark, der producerer grøn strøm svarende til 43.000 danskere forbrug. En energipark, der sætter strøm til en række store virksomheder.

”Det kunne ikke være en bedre dag i dag. Solen skinner og jeg kan høre fårene, som vi skal ud at se på om lidt. Det er jo netop sådan en dag, der viser, hvor god mening det giver at have en solcellepark. Det er fantastisk at være med, og det er også fantastisk at se de syv andre partnere, som også har investeret i den her solcellepark,” sagde en meget begejstret Camilla Hjort Pagh, Senior Vice President med ansvar for bæredygtighed i Coloplast.

Hoby Solcellepark drives af Better Energy, der ejer den sammen med Industriens Pension. Jorden er lejet de næste 30 år af landmand Niels Frederik Skov Jensen fra Hobygård.

Business Lolland-Falster har gennem hele processen arbejdet tæt sammen med Better Energy, Niels Frederik Skov Jensen og Lolland kommune. Derfor var indvielsen også en milepæl for Mikkel Wesselhoff, der er administrerende direktør i Business Lolland-Falster.

”Det har været en god proces og indvielsen af Hoby Solpark er en vigtig dag for den grønne omstilling i Danmark. Vi hjælper virksomheder med at etablere sig på Lolland-Falster og vi sørger for at resten af landets erhvervsliv kan lave grøn omstilling med VE strøm fra Lolland-Falster. Den grønne omstilling er Lolland-Falsters springbræt ind i en fremtid der er kendetegnet ved vækst, nye arbejdspladser og positiv tilflytning,” siger Mikkel Wesselhoff.

Otte virksomheder som partnere

Det er otte af landets større virksomheder har været med til at sikre at Hoby blev bygget ved at indgå langvarige aftaler om levering af strøm fra solparken – de såkaldte PPA (elkøbsaftaler). Better Energys første multipartner Power Purchase Agreement, PPA, i Danmark, fremhævede kommunikationschef i Better Energy, Christian Bergmann Mølgaard, da han bød velkommen.

PPA er langsigtede aftaler mellem opstillere af grøn strøm på den ene side, og på den anden side virksomheder, el-handlere eller andre med interesse i at sikre sig dokumenteret, grøn strøm til en fast pris i mange år frem.

Tivoli og Toms Guldbarre på Hoby-strøm

Det er Coloplast, COWI, Atea Danmark, Trioworld, PwC, Teknologisk Institut, Toms Gruppen A/S og Tivoli, der alle får deres strøm fra solenergiparken i Hoby.

”Vi har en strategi om at sikre at al vores energiforbrug i vores produktion og vores store kontorer rundt i verden bliver grøn energi i 2025. Derfor er det her er en af de helt store milepæle for os for at komme i mål i forhold til vores 25 strategi,” siger Camilla Hjort Pagh.

Grøn omstilling i praksis og til at følge og smage når du sætter den søde tand i en guldbarre fra Toms eller tager en tur i rutsjebanen i Tivoli – så ved du nu at det alt sammen er Powered by Lolland-Falster og det er grønt.

For som Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen sagde:

”Virksomheder som skal bruge rigtig meget energi og rigtig meget strøm i fremtiden, de skal jo også have adgang til den billige grønne strøm. Det betyder også, at virksomheder kan ekspandere og at nye virksomheder kan etablere sig på Lolland, fordi der er masser af den grønne strøm”, siger Holger Schou Rasmussen.

Næste Better Energy solcellepark er under planlægning ved Gerringe og her bliver det lokale virksomheder på Lolland-Falster, der får adgang til at købe strøm på attraktive vilkår. Det sker for at Better Energy kan leve op til Lolland Byråds nye ønske om, at produktion af grøn strøm i kommunen skal være til gavn for lokale virksomheder og være med til at skabe arbejdspladser i kommunen.

Derfor skal der findes lokale aftagere af grøn strøm, før nye VE-anlæg bliver etableret. Denne regel gjaldt ikke, da Better Energy i 2018 fik tilladelsen til solcelleparken i Hoby.

Se video fra indvielsen

Udgivet

15. maj 2024