Intercrop - Samsåning
Tilbage til oversigten

Ærter og linser i innovativt samdyrkningsprojekt

Business Lolland-Falster er sammen med Danish Quinoa Group med i et internationalt udviklingsprojekt om samdyrkning af afgrøder.

Først blev ærterne sået og derefter var det linsernes tur til at komme i jorden på marken ved Brandstrup på Midtlolland. Første skridt i et internationalt samdyrkningsprojekt på Lolland er hermed taget.

Vel at mærke på samme mark, og det var ikke fordi landmand Anders E. Olsen fra Christianssæde på Lolland var glemsom. Det skete med fuldt overlæg som led i et større internationalt EU-projekt, der skal undersøge potentialet i at dyrke flere afgrøder samtidigt på samme mark.

Såningen på de 4 hektar blev overværet af Benjamin Plensou fra Business Lolland-Falster og Steen Kruse fra Danish Quinoa Group. For dem markerer dagens såning startskuddet på et innovativt samdyrkningsprojekt på Lolland-Falster.

”Business Lolland-Falster er med i projektet, fordi det er interessant at drage nytte af viden fra det internationale projekt om samdyrkning. Det gør vi i samarbejde med Roskilde Universitet og Danish Quinoa Group. Vi skal lede arbejdet i den danske del af projektet, og vi håber at kunne sætte værdikæder op og skabe et lokalt videnscenter om samdyrkning,” siger projektleder Benjamin Plensou fra Business Lolland-Falster.

Stort potentiale i samdyrkningsprojekt

InterCrop er et samdyrkningsprojekt, der har til formål at planlægge, udføre praktiske forsøg, indsamle data og beregninger på potentialet ved samdyrkning af afgrøder i industriel skala. Der har tidligere været gennemført internationale forsøg, men de var i mindre skala.


InterCrop projektet har til formål at udbrede dyrkningsmetoden med flere afgrøder på samme areal til industriel skala, og dermed kunne bidrage til en mere bæredygtig fødevareproduktion. Tidligere forsøg og beregninger tyder på, at samdyrkning af afgrøder kan bidrage positivt til klimaet og biodiversiteten.

Business Lolland-Falster skal i projektet arbejde med at skabe optimale værdikæder, hvor der er sikret både forsyning af produkter og afsætning af de dyrkede produkter.

”I Danmark arbejder vi på at dyrke ærter og linser sammen, mens man i andre lande arbejder med at teste forskellige typer af maskiner og andre afgrøder, afsætningsmuligheder og opskrifter. Det er et meget spændende projekt,” siger Benjamin Plensou.

Benjamin Plensou og Steen Kruse

Ærterne og linser kan med fordel dyrkes på samme mark, da de kan hjælpe hinanden i væksten.

”Linserne og ærterne skal helst komme op sammen fordi de ellers er svære at høste. Linserne er lidt sårbare og tyndere i stænglen, så de skal helst have noget at kravle op af, når de vokser. Efterfølgende kan de anvendes til forskellige formål. Vores opgave lige nu er at så og høste, og så overlader vi til andre at få lavet noget god mad ud af det,” siger Steen Kruse, salgschef Danish Quinoa Group.

De hidtidige erfaringer fra Intercrop projektet viser, at der er et højere udbytte med højere protein indhold, når der høstes. Den anderledes dyrkningsmetoder giver også en sundere jordbund, brug af mindre og færre pesticider og fungicider samt mindre forbrug af gødning og ukrudtsmidler.

Udgivet

10. maj 2023